Не е само Венера: Има можност за живот и на други места во нашиот Сончев систем

Како поминува повеќе време, така и условите за живот стануваат се почести ...

Дали сме сами во универзумот? Ова е едно од најголемите и најдлабоките прашања што си ги поставуваме со векови и за кои сè уште не сме дале договор. Засега, го пронајдовме единствениот вид од која било форма на живот само на нашата планета (и новото октритие дека на Венера би можело да има живот скоро со 90 постотна точност) но научниците веруваат дека условите за живот постојат во изобилство, па дури и во нашиот сончев систем, што е незначителен дел од огромен и масивен универзум.

Користејќи разни сателити и уреди, откриени се 5 небесни тела за кои научниците веруваат дека имаат услови за живот и врз кои може да се најдат примитивни форми на живот. Во подготовка се мисиите да одат во овие небесни тела, а денес ќе ви откриеме за кои тела станува збор:

1. Европа

Кандидат број еден за пронаоѓање живот е сателитот на Јупитер, Европа. Овој сателит е покриен со замрзнат океан, но утврдено е дека под густата кора на мраз има течно море кое се движи и циркулира. Бидејќи водата е основа на животот за кој знаеме, тогаш е логично да се мисли дека првите вонземски бактерии, па дури и животните форми може да се најдат во Европа.

2. Титан

Сателитот на Сатурн ги потврди ледените маси и атмосферата што штити од сончево зрачење. Иако нема кислород, присутен е јаглерод диоксид, што би значело дека одредени видови на растенија можат да преживеат.

3. Гањмеда

Најголемата месечина во нашиот Сончев систем е единственото место покрај Земјата кое има активно магнетно поле кое штити од штетните ефекти на сонцето. Покрај тоа, има мраз на овој месец, како и присуство на течни реки.

4. Серес

Џуџестата планета се наоѓа во астероидниот појас околу нашиот Сончев систем, помеѓу Марс и Јупитер. 25 проценти од тоа е вода, а голем дел е во течна состојба.

5. Енцеладус

Друга месечина на Сатурн содржи огромни и длабоки океани кои се далеку поголеми од океаните на Земјата, што потенцијално дава можност за морски живот. Температурите се ладни, но има животни на нашата планета кои би можеле да живеат во такви услови.