Некогаш храна за сиромашните, а денес чист луксуз: Само околу сто грама се продаваат по цена на пршута
foto: youtube printscreen
Чварките некогаш важеле за сиромашно јадење кое го имало секоја куќа во земјава, а денес нивната цена е толку висока што само околу сто грама се продаваат по цена на пршута, пишуваат српските медиуми.
Освен што нивната цена нагло порасна, денес во продавниците се почесто се купуваат чварки, а производството повеќе не е исто. Зорица Синандиновиќ, новинарка и набљудувач на колење свињи од детството, вели дека чварките некогаш се сметале за јадење на сиромашните, дека не било популарно да се зборува за нивно јадење.
"Си помагавме и секогаш им спакувавме нешто на соседите по колењето на свињите. Без разлика дали тоа беше месо или колбас, но секогаш чварки. Чварките се сметаа за храна за сиромашните луѓе. И навистина беше непријатно да се каже дека ги јадете", вели Зорица Синадиновиќ.
Никој не јадел чварки додека не ги „посолеа“
Освен што нивната цена вртоглаво порасна, чварките сега се почесто се купуваат во продавниците, а производството веќе не е исто. Зорица Синандиновиќ, новинарка и набљудувач на колење свињи од детството, вели дека чварките некогаш се сметале за јадење на сиромашните, дека не било популарно да се зборува за нивно јадење.
"Си помагавме и секогаш им спакувавме нешто на соседите по колењето на свињите. Без разлика дали тоа беше месо или колбас, но секогаш чварки. Чварките се сметаа за храна за сиромашните луѓе. И навистина беше непријатно да се каже дека ги јадете", вели Зорица Синадиновиќ.
„Историјата на чварките е таква што тоа беа нуспроизвод што отпаѓаше од свињата. Едно време, особено во Црна Гора, го фрлале и го земале салото, никој не јадел додека не се сетил да го посоли“, вели Славен Баточанин, производител на чадени чварки од Ваљево. Денес, технолозите и индустријата го презедоа солењето, пржењето и цедењето на чварките.
„Производ кој мириса на детство и време кога ништо не се фрлаше, победи и по цена и по барање. Нутриционистите му дадоа дополнителни крилја. Мастите повторно станаа здрави, а чварките се основа на хроничната исхрана.
- Сега дојдовме до ситуација кога чварките се луксуз. Луѓето ги носат кога одат во странство како подарок. Едноставно, некако дојде време оваа кутра старица веќе да не може да си ги дозволи остатоците што ги делела“, вели Зои Рица Синадиновиќ.
Чадени чварки
Дури и чварките не се тоа што беа. Денес се користат само најквалитетни суровини. Ова важи и за тутунот и за чварките. Грегор Губериниќ, сопственик на компанија за производство на чварки, вели дека од сланина добиваат 14 отсто чварки како готов производ, а истовремено 60 до 62 отсто свинска маст.
„Вистинските чварки се прават од речиси цела свиња. Добрите се прават од цели маторици, односно истрошени свињи“, вели Славен Батоќанин.
Тоа што чварките се подготвуваат рачно, долго време и што не смеат да излезат од казанот ни секунда пред или по пропишаното време, не е причина за високата цена.
„Во последните неколку децении, изборот и генетиката за гоење свињи се фокусирани на што повеќе месо. Не само во Србија, туку и во Европа. Така, по одреден период како потрошувачи добивме животни кои имаат голем процент на месо, мускулно ткиво и мал процент на сланина, од кои се добиваат чварки“, вели Ненад Будимовиќ од Србија.
Сланина пристигнува во тенџерињата за чварки од Холандија и Шпанија
Пореметувањето на пазарот, што се однесува до цената на сланината, беше предизвикано на почетокот на 2019 година со појавата на африканска свинска чума во Кина. Кина е најнаселена земја и најголем потрошувач на свинско месо, а почнаа да купуваат од Западна Европа, од каде и ние ги набавуваме, а потоа дојде до драстичен скок на цените - вели Грегор Губериниќ. Сланината во српските котли за крекери доаѓа главно од Шпанија и Холандија. Поскапува за 150 отсто во однос на периодот пред три години, пренесува РТС.