Необична смоква - расте наопаку: Во градот на гревот

Во „градот на гревот“ на римските аристократи има необична смоква која расте - наопаку!

Поранешната римска населба Баја била омилено одморалиште на Цезар, Нерон и Калигула, а денес меѓу урнатините на овој „град на гревот“ може да се види уникатна смоква.

На северозападниот брег на Неаполскиот залив се наоѓа делумно потопениот римски град Баја, неофицијално познат како „град на гревот“.

Според научниците, оваа сè уште активна вулканска област некогаш била популарно летувалиште на римските аристократи, каде свои вили имале и Цезар, Нерон и Калигула. Археолозите веруваат дека Баја процветала по падот на Римската Република, кога најбогатите аристократи од Рим го избрале ова место наместо Капри, да ги изградат своите прекрасни вили во него. 

Ископувањата потврдија дека повеќето од нив биле изградени во периодот од 100 п.н.е. до 500 година од нашата ера, покрај природните тераси кои се издигнуваат над морскиот брег.

Поетот Секстус Проперциј ја опишува Баја како „дувло на развратот и порокот“, каде што жителите и гостите се препуштале на забави на плажа, како и на долги опиености. Низ вековите Баја била неколкупати уништена, а до 16 век била целосно напуштена и заборавена.

Денес, остатоците од ова некогаш луксузно одморалиште со вили можат да се видат во модерниот град Баколи, заедно со една необична појава.

Меѓу урнатините на Баја, посетителите можат да видат голема смоква која расте од таванот на нишата. Иако сцените на дрвјата кои растат од урнатините не се невообичаени, дрвјата што растат наопаку се неочекувана и единствена глетка.

Обичната смоква - Ficus carica е растение кое потекнува од Медитеранот и западна Азија, но денес може да се најде во сите делови на светот. Научниците сугерираат дека смоквата била едно од првите растенија одгледувани од луѓето и дека била многу честа појава во античка Грција и Римјаните.

Иако ова растение претпочита суви и сончеви места, според научниците, може да расте и на најнегостопримливи терени се додека има најмал извор на вода. Затоа, научниците претпоставуваат дека има извор на вода во нишата што го наводнува дрвото што го краси сводот на поранешната приватна вила на императорот Нерон.

Иако научниците не се сигурни како дрвото навистина стигнало таму, продолжува да расте и да произведува смокви од година во година.

извор:nationalgeographic.rs