,

НЕВЕРОЈАТНО: Купил часовник од 350 долари,сега вреди 2000 пати повеќе

Часовникот бил купен додека мажот беше стациониран во Тајланд во 1970-тите години…

Сите зборуваме за текот на времето и за работите што се менуваат и пропаѓаат, но понекогаш, времето може да има сосема спротивно влијание. Да го земеме како пример часовникот Rolex купен во 1970-тите за помалку од 350 долари. Пет децении подоцна, неговата вредност е всушност две илјади пати повеќе од таа.

Минатиот јули, американски ветеран на американската армија се појави на настанот „Антик Роуз шоу“ во Северна Дакота, со часовник, за кој се покажа дека е Ролекс Ојстер Пол Њуман ref.6263. И, додека човекот беше свесен дека моделот може да биде малку повреден отколку што плати за тоа, тој не знаеше што го чека.

Тој никогаш не го носеше Ролексот што го купил додека беше стациониран во Тајланд во 1970-тите. Кога забележал дека бројни пилоти носат таков часовник, тој го купил неговиот по цена од скоро 350 американски долари, со десет проценти попуст на цената. Тој планираше да го носи додека нуркаше, но го смени тој план кога одлучи дека часовникот е премногу елегантен за активност, но и за секојдневна употреба, поради што го чуваше во кутија со сите придружни документи за неколку децении.

Според некои, неговиот часовник лесно може да достигне цена од 400.000 американски долари на аукција, а таа вест го остави човекот без текст, здив и без тло под нозете. Сепак, проценувачот не го заврши своето. Со оглед на тоа што ветеранот својот часовник го чуваше во кутија, заедно со гаранција, брошура, две сметки, изложбен пакет и сите други оригинални артикли, часовникот може да достигне цена од 500 до 700.000 долари.

Погледнете ја неговата реакција: