Ноќевање за само 700 денари: Рајско место, блиску до нас, а одмор незаборавен

Оваа тврдина била главното воено, гранично утврдување, а денес е еден од најпознатите уредени споменици кои служат како пример како да се третира оставштината што ја поседува нашата земја.

По долго и скапо реновирање, тврдината Голубац го доби духот што го заслужува, а покрај работите, беа извршени и опсежни археолошки истражувања кои доведоа до нови откритија, со кои ќе се заокружат сознанијата за историјата на оваа средновековна тврдина. Комплексот тврдина Голубац при процесот на реконструкција го привлече вниманието на голем број туристи од целиот свет, а сега општина Голубац стана водечка туристичка дестинација во Србија.

По големиот проект за реконструкција кој вклучуваше обнова на бедемите на сите десет кули, изградба на крајбрежна тврдина и центар за посетители, како и пробивање на нов тунел и изградба на обиколница долга 800 метри за да се спречи автопатот да минува низ тврдина, средновековната тврдина конечно блесна во полн сјај.

Целосната реконструкција на средновековната убавица изнесува 8,5 милиони евра, најголем дел од парите ги дала Европската унија, а дел инвестирале Австриската агенција за развој и Република Србија.

Денес, тврдината Голубац блеска и доминира над Дунав, а просторот околу тврдината и внатре во неа е прекрасно уреден. Сепак, најголемото искуство е влегувањето во самата тврдина, каде посетителите ќе бидат изненадени бидејќи добиваат впечаток дека сте влегле во светот на витезите и временската машина која ве вратила во далечното минато полно со мистерии.

Патувањето до Голубац, споменикот на културата од исклучително значење, е особено популарен во последните години и е незаменлива дестинација, па така и летово се очекува рекорден број посетители.

Овој град на брегот на Дунав е вистински природен резерват со своите планини Хомоље, Црни врв, клисурите, изворите и водопадите, па затоа е идеална дестинација за сите оние кои сакаат активно да го поминуваат одморот. Туристите имаат на располагање бројни пешачки патеки, од кои многу водат до водопади и вирови, до Железната порта со четири клисури и три долини.

Сместувањето е многу поевтино отколку на Златибор или Дивчибаре, каде што исто така има голем број посетители, тоа е доста разновидно, од хотели до апартмани, а собите обично се околу 700 динари од ноќ. 

Покрај тврдината, која стана гордост на српскиот туризам, не треба да ја пропуштите обиколката на манастирот Тумане, како и околината на Голубац, каде има бројни фарми, како и етнокуќи во Добра и Сладинец. .