, ,

Носот го препознава повикот за сексуална игра: Како вие мирисате?

 Може да го почувствувате во воздухот, ве тера да се чувствувате возбудени. Вашиот партнер и вашата кожа испраќаат низа пораки кои вклучуваат сексуална желба и чувства. Нивното толкување се должи на чувство за мирис: еден вид лична хемиска лабораторија

Мирис на кожата

Уникатен и личен знак за препознавање. Неговиот состав е под влијание на возраста, бојата на кожата, телесната конституција, исхраната, полот.

Мажите имаат посилен и поинтензивен мирис од жените затоа што во нивната пот има поголема количина на хормони што даваат карактеристичен мирис. Апокрините потни жлезди се вклучени во создавање на посебна нота на личен мирис: тие се наоѓаат на најинтимните делови од телото (брадавиците, гениталиите, пазувите), почнуваат да работат во пубертет и произведуваат пот, чиј мирис понекогаш создава топла и заводлива нота на кожата.

Вреди повеќе од зборови

Мирисот е наследство од античко време, кога нашите предци го искористија за да ги препознаат членовите на нивната прародна заедница, но и да пренесат сексуални сигнали. Иако можеби не го забележувате, овие механизми сè уште се активни: миризливиот сигнал е често повеќе од илјада зборови. Мирисот може да биде причина за нас да сакаме или не сакаме личност на првиот состанок. Значи, во сентименталната сфера на животот, вистинскиот мирис (за вашиот нос) е еден од факторите што може да предизвика искра на привлечност, а „погрешниот“ може да ја изгаси дури и најсилната желба. Не е случајно што жените се чувствителни на мириси за време на овулацијата, односно кога телото е подготвено за зачнување. Меѓутоа, ако жената земе хормонална контрацепција, оваа чувствителност ќе се намали.

Подобро од фотографијата

Дали забележавте дека кога вашиот партнер е настрана, секој мирис што личи на неговиот, јасно предизвикува сеќавање на неговиот лик? Мирисите, особено личните, имаат многу силна евокативна моќ. Тоа е затоа што во текот на еволуцијата, мозочната зона што ја користиме за меморија еволуираше токму околу т.н. миризлив мозок, кој го користат неразвиени животни како што е рибата за откривање на мириси. Не само тоа: мирисите патуваат кон „привилегирани“ нервни влакна, без психолошка цензура. Затоа може да се потсетите на многу јасни слики во еден момент.

Игра на емоции

Дури и само запомнувањето на мирисот на партнерот предизвикува емоција: нежност, желба, но и гнев ако вашата врска заврши лошо. Делот од мозокот што собира миризливи стимули е директно поврзан со лимфниот систем, кој управува со емоции, чувства, страсти и инстинкти. Затоа, ние дел од мирисите што ги поврзуваме со позитивните искуства ги гледаме како пријатни, а оние поврзани со непријатни моменти како одбивни, понекогаш до оној степен како што имаме тенденција инстинктивно да ја отфрлиме личноста што ја препознаваме со таков мирис.

Ако имате „чувство“ на првата средба со потенцијален партнер, шансите се дека сте биле затруени од мирисот на неговото тело.


Мирисен афродизијак

Мора да сте го почувствувале ова: понекогаш, доволно е мирисот на партнерот сам да предизвика сексуална желба во вас. Што се случува? Епидермисот крие невидливи материи кои иницираат еден вид хемиска комуникација што може да возбуди многу. Овие се феромони, супстанции измешани со пот на ерогени зони (пазувите, брадавиците, гениталиите) кои можат да ја запалат искрата на сексуална возбуда. Секрецијата на овој мирис, вообичаена за мажите и жените, е тесно поврзана со нивото на хормоните во организмот, а се зголемува кај жени околу средината на менструалниот циклус. Не само тоа: во тоа време жената е почувствителна на феромоните што ги излачува нејзиниот партнер.

Намирисуватеврела ноќ

Трик за будење наЕросот? Во љубовна предигра, дајте повеќе простор на мирисот. Откријте ги мирисите што вашето тело ги шири со партнерот. Тоа е игра која придонесува за продлабочување на интимноста, но на прво место ја зајакнува желбата. Природниот мирис на телото (особено најжешките делови) не само што предизвикува сексуална реакција, туку и испраќа сигнали до мозокот. Ова е она за што невроните се одговорни: поттикнати од коктел од мириси кои се шират од кожата, тие предизвикуваат серија хемиски реакции.

Како бура

Невротрансмитерот допамин отвора многу „врати“ на мозокот, дозволувајќи им на миризливите сензации да стигнат до „вистинските“ центри. Како диригент на оркестарот, тој носи заедно ендорфини (хормони за задоволство), но и окситоцин, хормон на возбуда и оргазам. Тоа е окситоцин што ги активира промените кои се прелиминар на љубовен чин: зацврстување на брадавиците и мокрење на вагината. И, конечно, надбубрежните жлезди почнуваат да произведуваат адреналин, хормон што ги возбудува до климакс. Резултатот: зголемен крвен притисок, зголемено отчукување на срцето, зголемено потење и чувство на возбуда и личен мирис игра голема улога во предизвикувањето на оваа состојба.

Феромони - господари

Колку е важна улогата на феромоните? Исклучителна, затоа што тие успеваат да го балансираат менструалниот циклус на жени. Иако не ги забележуваме, овие мириси испраќаат хемиска порака до хипоталамусот (центар во мозокот кој ги регулира нивоата на хормоните на половите) што влијае на производството на естроген и прогестерон (циклус хормони), како некој вид биолошки часовник. Жените кои живеат со машко имаат поредовен циклус: машките феромони се чини дека поттикнуваат подобро функционирање на женскиот репродуктивен систем. Целта? Поголема можност за оплодување.