Од месар до готвач кој наплаќа 800 евра за парче месо: Како Турчинот Нусрет Гокче стана светска сензација
Стекот чини 20 евра, но ако Нусрет Гокче, најпознатиот
угостител од Турција, го посоли и ви го сервира, тогаш цената е до 800 евра.
Токму толку готвачот, кој сите го знаат како Salt Bea, наплатува за месо во својот најнов
ресторан, токму поради специфичниот начин на кој го посолува месото пред
подготовката. Тој отвори нов
бар во Лондон и сега секој сака да го проба најскапиот стек на светот, исто
како што сите ги интересира дали овој лик е навистина кулинарски гениј или само
добар забавувач.
„Нусрет Гокче сега е големо лице, но колку долго ќе трае?“, напиша еден критичар пред неколку години и сега веројатно сфати колку грешеше кога пишуваше со незадоволство за момчето од Турција, кое стана познато по начинот на кој подготвува стекови. Сигурно го познавате и вие, од мемињата што покажуваат како го солува месото, од фотографиите со sвезди како Ријана, Дејвид Бекам, Марк Антонио, и сега како човек што прави стек опкружен со златен лист. Еве како наплатува 800 евра за парче месо во неговиот ексклузивен stake house во британската престолнина.
Сигурно би помислиле дека никој со право не би нарачал такво нешто. Колку грешите, затоа што неговата новоотворена Nusr-Et Steakhouse е полна со луѓе кои би сакале да го пробаат „златното“ месо што е специјалитет на куќата.
Дете без денар
Нусрет е роден во 1983 година во Турција. Неговиот татко бил рудар, а седумчленото курдско семејство се борело напорно за да преживее поради финансиите. Така, го напушти училиштето во 6 -то одделение и започна да работи како чирак во месарница за да му помогне на своето семејство и да заштеди нешто. Тоа се случи кога наполни 26 години, па отиде во Буенос Аирес со се‘ што имал, каде што месото е речиси религија, а таму научи како да подготвува стекови од некои од најдобрите готвачи во светот. Се врати дома една година подоцна и го отвори својот прв ресторан „Нуср-Ет“ во истанбулската населба Етилер со само осум маси и 10 вработени.
Тој брзо се сретна со Ферит Сахенка, турски бизнисмен и наводно еден од најбогатите луѓе во Турција. Наводно тој влегол еден ден во Нуср-Ет и бил толку импресиониран што инвестираше во човек кој може „магично“ да попрска сол на храната. Неговата финансиска поддршка му овозможи на Нусрет да стане независен и да го прошири својот бизнис, така што денес има 13 ресторани низ целиот свет и повеќе од 600 вработени.
До 2017 година, Нусрет беше само уште еден турски месар кој се претвори во готвач, човек кој на Блискиот Исток беше познат по своите врвни ресторани со скара, но потоа интервенираше интернетот и ја направи неговата магија. Тогаш се создаде познатото меме кое покажува дека Нусрет го зачинува месото на „сензуален“ начин, држејќи ја за рака како вратот на лебед и сега има 38 милиони следбеници на Инстаграм и вреди милиони.
Во снимките за мрежите, но и во неговите ресторани, Нусрет го милува и удира со шлаканици месото, го сече токму како хирург, а потоа го попрскува со сол на начин што стана вирален. Останатото е историја во која овој Турчин знае добро да наплатува за секое парче месо што ќе го продаде.
Кралот на месото
Денес има 38 години. Тој често носи елегантна машничка заедно со нејзините вообичаени очила за сонце со златна рамка и коса врзана во машка пунџа. Мал и мускулест, изгледа како некој акробат од циркус, а самиот вели дека мисли дека наликува на Џони Деп. Луѓето нашироко го препознаваат на улица, нарекувајќи го „кралот на месото“ или „најсексапилниот месар на светот“.
Многумина се прашуваат како успеал со сето тоа, бидејќи некогаш готвачите морале да гледаат ТВ -емисии, да ги надминат дебелите готвачи и повторно да се докажат. А Нусрет го постигна сето тоа со снимки пократки од 30 секунди во кои попрскува сол на месо, а денес, во неговите ресторани, на гостите Леонардо ди Каприо, Џејсон Стејтман, Бијонсе и многу други им наплаќа 50 евра само за мезе.
Тој вели дека тајната на неговиот успех е да работи 20 часа дневно.
Но, дали неговото месо е навистина толку добро? Еден од најценетите британски критичари за храна во негна плескавица во неговиот нов ресторан. Тој вели дека стекот бил врвен, иако можел да биде помалку зачинет. Но, претпоставуваме дека мора да биде така ако јадете во ресторан што работи со Salt Bae.