Овие животни можат да помогнат во борбата против загадувањето, а сега знаеме зошто

Овој вид гасеница стана херој во 2017 година, кога истражувачите открија дека потенцијално може да помогне во решавање на еден од најупорните еколошки проблеми во светот: пластичен отпад.

Суштеството може да јаде пластика, па дури и полиетилен и неразградлива пластика која во моментот ја загадува нашата земја и морињата.

Сега научниците имаат многу подобро разбирање за тоа како гасеница е способна да го стори тоа - и тоа се сведува на бактерии во цревата. Овие нови откритија би можеле да ја забрзаат потрагата по ефикасен систем за биоразградливост за борба против пластичниот отпад.

„Откривме дека белите гасеници имаат микроби на цревата кои се од суштинско значење во процесот на биоразградувањето на пластика“, рече Кристоф Лемоан, вонреден професор по биологија на универзитетот Брендон во Канада.

Истражувачите веруваат дека овој процес се потпира на синергијата на гасениците и нивните бактерии во цревата за да се забрза деградацијата на полиетилен, јавува Си-Ен-Ен.

За многу животни се смета дека имаат микробиом и таа игра клучна улога во одржувањето на здравјето на луѓето.