Падна во најсмртоносното растение на светот: Последиците беа страшни, еве што се случи

Во целиот свет постојат различни растенија кои се исклучително опасни за луѓето и животните. Едно од нив е gympie-gympie, или Dendrocnide moroides. 

Gympie gympie е вид на растение кое се наоѓа во Австралија и е познато по исклучително болно убод. Тоа растение содржи токсични хемикалии кои предизвикуваат силна иритација на кожата и мукозните мембрани, а симптомите може да се појават и по неколку дена контакт.

Најчестиот начин да се избегне убод од растението е да се избегне каков било контакт со него. Иако може да се најде во дивината, туристичките атракции во Австралија често објавуваат предупредувања и ограничувања за пристап до областа за да ги спречат посетителите да дојдат во контакт со ова опасно растение.

„Билка самоубиец“

Ако навистина се појави убод, симптомите може да се ублажат со употреба на антихистаминици и кортикостероидни креми кои ќе ја намалат иритацијата на кожата. Меѓутоа, во потешки случаи, потребна е медицинска помош за адекватно лекување на симптомите.

Една жена беше доволно несреќна да падне во грмушките на една злобна гимпијанка. Наоми Луис имаше несреќна средба со Gympie-Gympie откако падна од својот велосипед додека беше во северен Квинсленд минатиот јуни.

Таа се симнала од велосипедот и излетала од патеката, не долго откако паднала во едно од најотровните растенија во светот. Патем, gmypie-gympie се нарекува „растение за самоубиство“ поради ужасната болка што ја предизвикува.

„Незаборавна и неподнослива болка“

Зборувајќи за ABC, Наоми рече: „Тоа е 100 отсто најлошата болка досега. Болката беше неиздржлива. Телото го достигна прагот на болка и потоа почнав да повраќам. Имам четири деца - три царски реза и едно по природен пат. Породувањето, ниту едно од нив не е толку болно како убод од гимпеи“.

По несреќата, сопругот ја однел во аптека, каде што купил ленти за депилација за да ги отстрани влакната од кожата што ја пецкале. Потоа завршила во болница, а седум дена подоцна заминала дома.

А потоа, биле потребни шест месеци лекови против болки и топлински пакувања за да се спречат мачните болки во нозете кои ѝ отекувале, тешко дишела, имала халуцинации и вртоглавици и делумна парализа на екстремитетите, но дури во декември таа конечно можеше да престане да ги зема лековите против силните болки.

До ден денес, таа чувствува болки во делови од нозете под одредени услови.