Пентагон основаше нова единица за НЛО, но... Јасно ставија до знаење, не им е целта само потрага за вонземјани, туку нешто многу поопипливо...(ВИДЕО)

Министерството за одбрана на САД формираше нова единица за неидентификувани летечки објекти (НЛО) која ќе ги истражува извештаите за овие појави.

Одлуката за формирање нова единица е донесена со законот со кој се усвојува годишниот буџет на Пентагон, во член 1683, јавуваат американските медиуми.

Задачите на новата единица за НЛО се „да развие процедури за синхронизирање и стандардизирање на собирањето, известувањето и анализата на инцидентите на НЛО во Министерството за одбрана и разузнавачките служби, вклучително и нивниот психолошки ефект“. Исто така, единицата треба да ги одреди врските помеѓу забележаните НЛО и странските непријатели и другите држави или „недржавни актери“. Негова задача е и да ја утврди опасноста од овие инциденти во САД.

- Нашата национална безбедност се заснова на превласт во воздухот и ваквите појави претставуваат предизвик за нашата доминација. На САД им треба координиран напор за да разберат дали овие феномени во воздухот им припаѓаат на странски влади или се работи за нешто сосема друго – изјави сенаторката Кирстен Гилибранд, една од заговорниците на овој чин, пренесува NBC.

Американските медиуми наведуваат дека одлуката за формално забавување на НЛО предизвикала поделеност меѓу оние кои се занимаваат со оваа појава, без разлика дали се истражувачи или псевдонаучници.


Додека некои веруваат дека тоа е историски чекор напред, други тврдат дека тоа е трик да се „поврати контролата врз наративот“ или дури „да се подготви за меѓупланетарна војна“.

„Ова е тема со проверлива историја на тајност и сè што не е отворено за информации е најверојатно прашање на поголема, веројатно несоодветна контрола“, изјавил Рон Џејмс, портпарол на непрофитната организација Mutual UFO Network, изјави за NBC.

Од друга страна, Луис Елизондо и Кристофер Мелон, поранешни владини инсајдери кои поттикнаа интерес за НЛО со објавување на видео од борбен авион, го поздравија формирањето на новата единица. Сепак, Елизондо ја критикуваше одлуката на Пентагон да ја направи новата канцеларија потсекретар за безбедност и разузнавање, велејќи дека е „совршено ако сакаме уште 70 години тајност по ова прашање“.

Новата единица се нарекува група за синхронизација за идентификација и управување со летечки објекти (AOIMSG), а Пентагон јасно стави до знаење дека неговата цел не е да бара вонземјани, туку да ги истражи повредите на воздушниот простор и дали она што обично се нарекува НЛО е всушност ново. Технологија од други земји, како што се дронови или нешто слично, пишува NBC.

Фото:  printscreen