Подморница во пустина???

Видеото е снимено во иранската пустина: неколку камиони за влечење на подморницата од 2300 тони….

Сепак, само две камиони се на снимката, задните тркала се притиснати во земја од тешките бетонски блокови. Зад подморницата стои уште еден камион. Квалитетот на снимањето не дозволува да бидеме сигурни.

Каминоите се прикачени на приколка. Тешко е да се каже колку тркала има, но може да се претпостави дека тие се барем помеѓу 88 и 100.

Должината на подморницата достигнува 72 метри со маса од 2300 тони. Затоа, секое од тркалата доживува максимално оптоварување.

Подморницата е од руската класа „Кило“.

Иранската армија ја транспортира подморницата на оддалеченост од 24 километри - од бродоградилиштето до базата Бандер-Абас. Не е јасно зошто подморницата не можела да ја достигне основата преку вода.