Популарен јутјубер го закопале жив и поминал една недела во ковчег: Кога го ископале останале запрепастени од неговата состојба

Џејмс Стивен Доналдсон, надалеку познат на социјалните мрежи како MrBeast, помина седум дена жив закопан два метри под земја. Цела недела се задржал во специјално опремена кутија со стандардни димензии, а за време на експериментот се соочил не само со физички, туку и со психички последици.

Најголемиот страв на повеќето луѓе е да бидат живи закопани. Длабоко под земја, без кислород, без излез, ограничен простор и тежок клаустрофобичен напад на паника, смртта изгледа како единствена сигурност. Затоа Џејмс, познат како MrBeast, реши под контролирани услови да го доживее ова застрашувачко и болно, искуство. Сепак, на овој начин тој сакаше да достигне 200.000.000 претплатници на YouTube - што и успеа.

Меѓутоа, неговиот сандак имаше осветлување, снабдување со кислород, за да не се задушува, храна, пет литри вода, па дури и мали тегови за да не му атрофираат мускулите.

По два дена почнал да ги чувствува последиците од постојаното лежење со часови, недостаток на простор и сончева светлина, иако бил многу уморен, не можел да заспие, а солзите сами му течеа. Тој призна дека психички не се чувствува добро.

Неговите тројца пријатели цело време го следеа, комуницираа со него, па дури и правеа шеги за да го расположат, а неговата реакција по една недела, кога го откопаа и го удри сончевата светлина, беше бесценета.

Одвај стоеше на нозе

Иако Џејмс се обидел да вежба - колку што дозволувале димензиите на стаклената кутија - најтешко му било да застане на нозе по излегувањето. Се чувствувал многу слаб, па дури и докторот морал да ги провери сите негови витални функции.

Неговото видео на YouTube има речиси 60 милиони прегледи, четири милиони лајкови и над 86 илјади коментари.

Сега ги праша своите следбеници - дали следниот пат треба да се обиде еден месец?


Извор: zena.blic.rs