Последниот оброк на египетска мумија откриен со непроменет дигестивен тракт
За разлика од типичниот египетски обичај да се вадат органи и да се ставаат во посебни садови пред да се мумифицира починатиот, научниците откриле необични мумифицирани остатоци стари околу 6.000 години со недопрен дигестивен систем. Ова им овозможи на истражувачите да добијат поцелосна слика за тоа кој е последниот оброк на лицето чии остатоци се пронајдени, пишува National Geographic Russia.
Оброкот се состоеше од супа од јачмен, зелен кромид и тилапија.
Нилска тилапија (Oreochromis niloticus) била една од главните намирници на античките Египќани. Рибите уловени со мрежи или копја во реката Нил оставиле трага во античката египетска уметност и религија, а тие исто така станале еден од првите познати видови специјално одгледувани во затворени води.
Античките Египќани имале дури и свој хиероглиф што означува тилапија. Слики од риби се наоѓаат во гробници и на антички садови. Египќаните верувале дека тилапијата е водечки брод на богот на сонцето Ра. Во нивната фантазија, таа лебди на небото, предупредувајќи на приближувањето на змијата Апофис. Таа исто така се поврзува со повторното раѓање и обновување, поради што нејзината слика понекогаш се наоѓа во гробници.
Покрај тоа, тилапијата е поврзана со Хатор, божицата на љубовта и жените и симбол на плодноста. Луѓето носеле амајлии во форма на риба за да ја зголемат нивната плодност.
Оваа необична врска може да се објасни со однесувањето на тилапија. Младите од оваа риба пливаат во устата на нивната мајка за заштита наскоро откако ќе се изведат или кога ќе се приближи опасноста. Можеби Египќаните погрешно го протолкувале ова однесување како чудесен феномен на раѓање.
Јачменот, втората главна состојка на менито на античките жители на Египет, била клучна култура на античките Египќани и една од првите култивирани житни култури во светот. Во антички Египет се користела и за производство на леб и пиво. Античките Египќани биле една од првите цивилизации кои правеле пиво и го консумирале сите слоеви на животот.
Археолозите забележуваат дека античките Египќани подготвувале чорба од тилапија од цели риби без да отстрануваат коски, пердуви, лушпи или остатоци.