Повелете на пиво од 20.000 долари

Дали се сметате за познавач на пиво и уживате во нови пива секогаш кога ќе се појави можност? Пивото ALE е едно од најпознатите е секако е нешто многу поразлично.

Ајде да направиме чекор назад за да објасниме како идејата воопшто се појави. До 31 август 2016 година, на пиварниците во Охајо не им беше дозволено да произведуваат пиво што содржи повеќе од 12% алкохол. 

За да го прослави крајот на овој закон за забрана и да започне со изградба на својата прва пиварница на северноамериканска почва, Brewdog го започна своето најчудно пиво до денес. Станува збор за нова верзија на пиво од белгиски стил, која е позната по својата цврста содржина на алкохол од дури 55%, што го прави посилнен од некои дестилати. Покрај тоа, името на пивато  е „Крај на историјата„…

Количината на алкохол не е единственото нешто што ќе ве изненадени кога излегоа од кутијата. Шокантното пакување ја отфрли традиционалната етикета и сега ова супер силно пиво е во шише завиткано со вистинска препарирана верверица.

Иако на почетокот се чини како луда и екстремна идеја, всушност, ниту големата количина алкохол ниту шишето со  препарираното животно не е голема иновација во светот на пивото. Brewdog имаше претходник на ова пиво уште во 2015 година, со цена од 795 американски долари.

Изненадувачки, новата верзија е всушност уште поскапа, достапна само за акционерите кои инвестираат минимум 20.000долари во ова пиво.

Значи, ако навистина сакате да го пробате, тоа ќе ве чини дури 20.000 американски долари.