Пред 43 години, на ВОНЗЕМЈАНИТЕ им испративме плоча: Нема да верувате што сѐ е снимено на неа

Во септември 2013 година, НАСА објави дека „Војаџер 1“ го напуштил сончевиот пат и се движи во сферата на ѕвездите, на отворен простор. Тоа е првиот предмет од Земјата што ја напушти орбитата.

Оваа година, првите инструменти на вселенскиот брод ќе бидат исклучени, а до 2025 година, останатите ќе престанат да работат. Научниците ги исклучија камерите од земјата во 1990 година, со цел да заштедат енергија за понатамошното патување на „Војаџер 1“ низ вселената. Последната фотографија што ја направи беше сина точка (Земјата) во црн простор.


Плочата ќе достигне до првите цивилизации за 40.000 години

Во 1990 година, леталото поминува низ орбитата на Плутон и продолжи понатаму. Тој пристигна во појасот на Купер во ноември 2004 година. Сега е во ѕвездената сфера. „Војаџер 1“ ќе стигне до првите цивилизации дури по 40 000 години.

Леталото носи позлатена плоча со звуците и сликите на Земјата. Плочата е, всушност, изработена од бакар и е позлатена, а сместена е во капсула. Што има на неа?

Битлси побарале хонорар?

Саган сакаше да ја испрати песната  "Here Comes the Sun"  од Битлси, но издавачот побара 50.000 долари.

Како прво, испративме упатства до вонземјаните за тоа како се пушта плоча, и би било добро за денешните генерации кои не знаат да користат грамофон, затоа што технологијата се промени брзо.

Крекање на жаби, звук на трактори, џагор, бакнеж, Бетовен ...

На плочата има различни звуци, како што се автомобили, автобуси, трактори и возови. Вонземјаните исто така ќе слушнат чукање на срцето, сирени, блекања од овци, удари на ковачи, звук на ветер, морски бранови, дожд, крекање на жаби, лаење на улични кучиња, пожар, стапки, веселби, бакнежи и мајка која разговара со бебето. На плочата е снимен и Концертот со број 13 на Бетовен.

Тие не испратија слики од војна, криминал, болест, ниту Адам и Ева, заради моралот ...

Комитетот што одлучи што ќе испратиме го водеше Карл Саган, познат писател и тие заклучија дека не треба да испраќаме слики од војни, несреќи и сиромаштија, болести, криминал и други несреќи што се секојдневие на Земјата. НАСА исто така не дозволи испраќање на слика на гол маж и жена како се држат за раце како Адам и Ева.

Покрај звукот, тие испратија 115 фотографии од различни сцени од Земјата, некои се во боја, а повеќето се во црна и бела боја. Постојат познатите градби на Големиот ѕид на Кина, Таџ Махал, овци во пустината, човек што јаде, млекарица и срце, жена во продавница и слично. Тие исто така испратија слики од нарциси и секвоја, виленски коњи и делфини.

Ги испратија координатите на Земјата за да не' најдат полесно!

Покрај фотографиите, постојат математички формули, претстава за ДНК, фетуси и процес на развој на човекот. Американците исто така ги испратија координатите на земјата во однос на другите планети, како и структурата на земјата, а на многумина тоа не им се допадна во тоа време, затоа што сметаа дека не е мудро да се откиепозицијата затоа што не се знае дали вонземјаните се мирољубиви.