Приказната за адвокатката Марија која почина за да ѝ преживее детето ве остава без зборови: Поради нејзиниот подвиг плачеа сите

Марија ја загуби битката со тешката болест во октомври 2022 година, само четири месеци откако роди девојче по име Лара

Која беше Марија?

Марија Такиќ Пешиќ е родена 1989 година во Лесковац. Завршила петта белградска гимназија и дипломирала на Правниот факултет на Универзитетот во Белград во 2014 година со просечна оценка 9,21. Дипломирала на Правниот факултет за деловен англиски јазик во Лондон, акредитиран од „Британскиот совет“. Својот стаж го завршила во адвокатската канцеларија Такиќ во Лесковац, со што ја продолжила долгогодишната традиција на семејството како адвокат.

Од 2017 година се занимаваше со адвокатура. Успешно застапуваше клиенти во граѓанска и кривична постапка, а била тесно специјализирана за семејно право, особено за брачни спорови, постапки за семејно насилство, како и постапки за остварување на правото на задолжителна издршка.


Покрај адвокатурата, таа се занимавала и со хуманитарна работа, а нејзините постапки ја трогнале Србија. На Божиќ 2021 година, таа и нејзиниот сопруг Зоран започнаа хуманитарна кампања за дистрибуција на повеќе од 500 пакети на сиромашните деца и децата без родителска грижа во Ниш и Лесковац. Една година претходно таа обезбеди 40 пакетчиња за деца на Нишка онкологија, за што беше наградена со плакета НУРДОР.

Марија зад себе ја остави својата четиримесечна ќерка Лара, преку која нејзиниот неизмерен алтруизам, нејзината љубов, нејзините дела, нејзиниот сопруг Зоран, нејзината голема љубов, нејзиниот брат, нејзините родители и голем број неутешни пријатели и колеги кои велат дека била „класа“ ќе продолжи да живее и „лав“ адвокат, секогаш со насмеано лице.

- Пред четири месеци добивме ќерка. Тоа беше нејзината најголема желба - да се исполни како мајка. За волја на вистината, таа свесно го жртвуваше животот за да се исполни како мајка. Така велат сите лекари, таа свесно го презела тој ризик - изјави Зоран, сопругот на покојната Марија, откако таа почина.

Веста за смртта на младата адвокатка потресе многу нејзини колеги од Ниш, кои преку социјалните мрежи изразуваа сочувство до семејството.

- Колку што беше убава однадвор, толку беше убава и одвнатре. Не само што беше одличен адвокат, туку беше и одлична личност и хуманист. Таа зрачеше со добрина и благородништво, изгубивме прекрасна личност, вели еден од колегите адвокати на Марија.


Марија сите ја чуваат во сеќавање

За жал, ракот со која се борела уште пред бременоста не и дозволил на младата адвокатка да ужива во нејзината среќа долго време по раѓањето на нејзиното дете. Нејзината Лара сега има една и пол година, а според зборовите на Зоран секој ден се повеќе и повеќе наликува на мајка си.

„За девојчето се грижиме јас и родителите на Марија, а ни помагаат и моите родители и другите роднини. Веќе препознавам некои од особините на Марија во нејзините контури, го препознавам карактерот на Марија, за што сум исклучително среќен како татко, би бил најсреќен доколку таа го наследи карактерот, изгледот на Марија, односно сето она што го имаше Марија, а имаше многу убави и вредни карактеристики, рече Зоран.

Девојчето е сеуште мало, додаде тој, па засега не ја препознава мајка си на сликите.


Благодарница на Адвокатската комора

А Марија засекогаш ќе ја паметат нејзините колеги адвокати. Неодамна постхумно и беше доделена благодарница од Адвокатската комора во Ниш за нејзиниот совесен и професионален однос кон адвокатурата и нејзината хуманитарна работа.

На нејзиниот сопруг Зоран на Денот на адвокатурата му беше врачена благодарница.

Марија пред смртта ја започна кампањата „Срцето на југот“ каде што им подели пакетчиња на децата болни од онколошки болести и децата од ранливите семејства.

По смртта на благородната адвокатка, нејзиниот сопруг, исто така адвокат, решил да ја продолжи хуманитарната мисија - заедно со своите соработници организирал собирање и делење пакетчиња за загрозени и болни деца.

- За минатата Нова година собравме 2.000 пакети, направивме и поделивме 500 пакети. Неверојатно е колку беше успешна. Планираме да продолжиме со хуманитарните активности, за еден месец планираме нова акција за децата излечени од рак. Сето ова е продолжение на хуманитарната работа на Марија. Додека живеам јас - ќе живее и таа. Хуманитарните акции ќе продолжат, а во наредната година планирам да основам или хуманитарно здружение или хуманитарна фондација што ќе го носи нејзиното име - вели Зоран.


„Срцето на југот“

Според Зоран, од почетокот на декември повторно собирале играчки, слатки, училишен прибор, гардероба и се останато што е погодно да се најде во пакувања. Како што вели, акцијата „Срце од југ“ е продолжение на хуманитарната работа на Марија. Не го смета тоа за негова заслуга.

Тој објасни дека собираат донации на две адреси, едната е во Ниш, на улица Чирила и Методија бр. 17, а другата е адресата на таткото на Марија во Лесковац, Млинска 19.

„Се додека трае оваа акција, верувам дека и таа ќе постои и ќе биде меѓу нас. Знам дека ќе продолжи да го прави ова секоја година, бидејќи уживаше во туѓата среќа колку и нејзината, ако не и повеќе, а особено ако се работи за деца“, рече Зоран.

Извор: Стил курир

Фото. X