Проверете дали интернет компанијата намерно ви го успорува wi-fi сигналот

Постојат неколку работи што ве нервираат повеќе од запирање или целосно запирање на омилената серија само кога е највозбудливо, сè заради лошата интернет- врска.

Многу нерви би биле зачувани само доколку интернет-сигналот остане стабилен. Но, за жал, стабилниот интернет-сигнал е често пати само фантазија, а во многу области изборот на интернет компании е премногу ограничен за решавање на проблемот.

Уште полошо, интернет-компаниите можат, доколку сакаат, да влијаат на вашиот сигнал за Интернет - да го ограничат, ако, на пример, трошите повеќе моќност на YouTube отколку што би посакале или со овозможувајќи побавни врски до страниците што ги имаат нивните деловни конкуренти.

За среќа, постои решение за некои од овие проблеми: виртуелна приватна мрежа. Всушност, интернет-компаниите треба да ја видат вашата адреса Ај-пи за да ви го успорат Интернетот, а добар VPN ќе ја направи вашата вистинска адреса Ај-пи невидлива. Еве како да пронајдете VPN и како да го користите за да проверите дали вашата интернет компанија намерно го забавува Интернетот, пишува Ц Нет.

Чекор еден: Тестирајте Интернет

Можете да ја тестирате вашата интернет-врска на многу начини, од кои едната е преку страницата M-Lab, каде можете да ја проверите моменталната брзина на Интернет, или дали вашиот добавувач на услуги дава конзистентни перформанси без оглед на содржината. Овие мерења не се совршени, но тие се добра почетна точка.

Втор чекор: Најдете добар VPN

Ако го поминавте првиот тест и резултатите може да изгледаат сомнителни, побарајте добар VPN. Постојат десетици причини зошто треба да имате една, но мора да се земат предвид многу фактори при изборот на вистинската: безбедност, сигурност, цена, локација на серверот…

Чекор три: Споредете ја брзината со VPN

Повторно тестирајте ја брзината на Интернет и споредете ја со резултатите што ги добивте во првиот чекор. Користењето на кој било VPN сигурно ја намалува брзината на вашата врска, така што новите тестови треба да покажат несовпаѓање. Како и да е, VPN ја крие вашата адреса aj-pi што ја користат интернет-компаниите за да ве идентификуваат, така што доколку тестирањето се изврши подобро од првото, постои добра шанса вашиот добавувач на услуги намерно да го забави сигналот.

Чекор четири: Поправете го она што може да се поправи

Сега доаѓа тешкиот дел. Дури и ако откриете дека вашата интернет компанија е одговорна за полош сигнал, нема многу работи што можете да ги направите.

Сепак, еве неколку решенија што можат да помогнат.

- Ако имате избор, изберете ја најдобрата интернет компанија во вашето опкружување.

- Користете го вашиот VPN за да одржите стабилни брзини. VPN не може да реши лош проблем со врската, но може да го намали потиснувањето на сигналот.

- Јавете се на вашата интернет компанија и заканете се дека ќе ги смените. Ова може да биде старомоден метод и не постои гаранција дека ќе успее, но понекогаш интернет компаниите можат да одговорат на позитивен начин кога ќе се поставите на овој начин.

Може да ве интересира и Овие уреди даваат 10 пати посилен Wi Fi сигнал