Реката на железото: На Земјата, ама иста како на Марс

Реката Рио Тинто (Црвена река), сместена во Андалузија, Шпанија, е невообичаена појава за нашата планета. Има многу сличности со Марс, од кои најважно е железото што го содржи затоа што Марс е црвен поради големата количина на овој метал на неговата површина, раскажува Рикардо Амилс, истражувач во астробиолошкиот центар во Мадрид, за Би-Би-Си.

Во клипот објавен на оваа британска страница за медиуми, тој објаснува дека Рио Тинто е црвена поради оксидацијата на железо, што се должи на киселоста на оваа река.

- Поради слична геохемија и минералогија, оваа река е добра аналогија на Марс. Животот на Марс најверојатно би изгледал како живот околу оваа река - вели Амилс.

За време на патувањата во Јужна Америка, Чарлс Дарвин го открил животот во екстремно солени услови. Потоа предвиде дека животот ќе се открие во подлабоките слоеви на земјата.

- Ни требаа 200 години за да докажеме дека е во право. Ако има живот на Марс во кој многумина веруваат во тоа, тој мора да биде во подлабоките слоеви на земјата. Она што дефинитивно се изедначува со Рио Тинто и Марс е откривањето на јарозит, железен сулфат и калиум, кои се произведуваат во големи количини во оваа река - објаснува Амилс.

За време на дупчењето на подлабоките слоеви на речното земјиште, научниците открија голем број на различни бактерии и микроорганизми. Тие беа во можност да се развијат во екстремни околности и не им беше потребен кислород.

- Екстремната киселост и високите концентрации на железо, како и сулфурните минерали, го прават Рио Тинто совршена природна лабораторија за тестирање инструменти кои потенцијално би можеле да ни овозможат да го најдеме остатокот од животот на Марс. Ова е случај со проектот Moonwalk, во кој научниците далечински управувачи роботи за да стигнат до недостапни области да бидат истражени - вели Виктор Паро, директор на Центарот за астробиологија.


Рио Тинто се наоѓа во рударско подрачје уште од римско време.

- Со години се веруваше дека Рио Тинто е производ на загадување од рудници. Нашето истражување укажува на тоа дека оваа река е „чудна“ заради својата биолошка активност, претежно во подлабоките слоеви на почвата - додава тој.

Оваа река и Марс имаат и други сличности, како што е изобилството на метан. Истражувачите сега очекуваат дека најновата опрема за дупчење на НАСА ќе им помогне да ја истражат и подобро да ја разберат биосферата на Црвената река.