Рибата Пенис: Ја јадат со сласт, топ деликатес
![](/media/main/2023/08/20230822115725.jpg)
Рибата Пенис е морско суштество кое Јужнокорејците вообичаено го јадат сирово и го служат со солен сос направен од масло од сусам.
Гебул е корејски збор за риба со прилично чуден изглед што се преведува како „риба пенис“. И иако може да изгледа како малку непријатен машки генитален орган, тоа всушност е популарен деликатес низ целата земја.
Вистинското научно име на рибата е Urechis unicinctus, а другото не толку научно име е дебелиот црв.
Потекло на рибата Пенис
Рибата е традиционална и популарна закуска во Јужна Кореја. Поради својот розев до кафеав изглед, наликува на машкиот интимен дел. Оттука, името „риба пенис“.
Многу луѓе исто така забележуваат дека гебул наликува на гениталиите на кучето, па затоа црвот го добил името по тие корејски зборови. Исто така, понекогаш се смета дека
Кога е жива, пенисот риба обично создава тунел во форма на буквата У за мали ракови и риби.
Пенисот риба главно се лови на западниот и југозападниот брег на земјата. Тоа е затоа што калливите површини во тие области се изобилни од оние во споредба со Источното Море.
Тие растат од 10 до 30 сантиметри во должина и се многу досадни за берба. Се продаваат во текот на целата година, но повеќето жетви се прават во студените месеци од октомври до февруари.
Како да се готви рибата пенис
Вообичаено, се сервира исечена и се јаде сирова. Доаѓа и со порција солен сос, кој обично вклучува масло од сусам и сол или позачинет сос направен со оцет и гочујанг.
Процесот на подготовка може да биде досаден како и неговото берење. За да го подготвите, треба да му ги извадите цревата. Потоа се сечка и се служи.
Каков вкус има?
Самиот Гебул нема многу изразен вкус, освен навестување на сладост. Сепак,сосот му дава посебен вкус.
Се вели дека гебулот е повкусен кога ќе се исплакне со солена вода бидејќи му дава посладок и морски вкус. За разлика од рестораните каде што обично го плакнат со вода од чешма, што го прави гебулот помалку сладок.