Секој работен ден со заразени од коронавирус, на медицинските работници ќе им се смета како три дена стаж

Секој ден на работа со пациенти заразени со коронавирус во болнички установи, клиники и итна нега во 2020 година, на медицинските работници ќе им се рачунакако три дена, соопшти прес-службата на Министерството за труд на Русија.

„На пример, медицински техничар во брза помош, кој два месеци се одикај пациенти со коронавирусна инфекција, ќе„ заработи “стаж од шест месеци“, објасни заменик-министерот Андреј Пудов.

Податоците за медицинските работници кои пружаат помош на заболени од коронавирус или за кои се соменва дека го имаат вирусот ќе ги обезбедат работодавците и треба да ги достават до фондот.

Министерството за труд исто така потсетува дека предвремено пензионирање се стекнува за 25 години медицинско искуство во рурална област и 30-годишно искуство во град.

Претходно беше објавено дека стимулативни уплати за април и мај за работа со пациенти со коронавирус добиле од над 153.000 медицински работници во внатрешноста, вклучувајќи лекари, персонал за поддршка и возачи на брза помош, како и над 15 соработници на федерални служби.

Инаку, Русија со 144 милиони жители има 423,741 случај на коронавирус, 5,037 починати, а оздравени се 186,985