Секојдневно консумирање помфрит доведува до депресија: Што друго открива научна студија за пржената храна

Истражувачки тим во Хангжу, Кина открил дека честото консумирање пржена храна, особено помфрит, е поврзано со 12 отсто поголем ризик од анксиозност и 7 отсто поголем ризик од депресија во споредба со луѓето кои не јадат пржена храна, пренесува CNN.

Пржената храна е познат ризик фактор за дебелина, висок крвен притисок и други здравствени проблеми. Овие резултати „отворат простор за дискусија за намалување на потрошувачката на пржена храна за ментално здравје“, се вели во статијата објавена во понеделникот.

Сепак, експертите кои ја проучуваат исхраната велат дека ова се прелиминарни резултати и дека не е нај јасно дали пржената храна е причина за проблеми со менталното здравје или дали луѓето кои страдаат од симптоми на депресија и анксиозност почесто се свртуваат кон пржена храна поради удобност што ја обезбедуваат.


11-годишно истражување

Студијата опфатила 140.728 луѓе за нешто повеќе од 11 години. По исклучувањето на учесниците на кои им била дијагностицирана депресија во првите две години, вкупно 8.294 случаи на анксиозност и 12.735 случаи на депресија биле откриени кај оние кои консумирале пржена храна, а помфритот го зголемил ризикот од депресија за два проценти во споредба со пржениото бело месо.

Студијата исто така покажа дека младите мажи редовно консумираат повеќе од една порција пржена храна во еден оброк.

„Човечката компонента на оваа студија може да го сугерира токму она што беше наменето: поголема потрошувачка на пржена храна го зголемува ризикот од анксиозност или депресија“, рече д-р Дејвид Кац.

„Сепак, оваа врска може да оди и во друга насока: луѓето кои страдаат од анксиозност и депресија почесто се свртуваат кон удобна храна отколку здравите поединци“, додаде тој.

„Здравствените ефекти од пржената храна во голема мера зависат од тоа која храна се пржи и во каква маст, вели д-р Валтер Вилет, професор по епидемиологија и исхрана на Школата за јавно здравје на Харвард Т.Х. Чан. „Компирите се причина за загриженост бидејќи може да предизвикаат голем пораст на шеќерот во крвта и хормонални реакции на тој шеќер.

Претходните студии покажаа дека нездравата храна може да го влоши расположението и да ги поттикне менталните болести.

Анксиозноста и депресијата во пораст

Истражувач од Универзитетот Жеџијанг, Ју Џанг, кој е и автор на студијата, изјави за Си-Ен-Ен дека „нема причина за паника кога зборуваме за негативните последици од пржената храна“. Сепак, одржувањето на здрав начин на живот и помалку консумирање на таква храна може да помогне во менталното, но и физичкото здравје.

Истражувачите нагласуваат дека во последно време во светот има зголемување на случаите на депресија и анксиозност. Во 2020 година, депресијата ширум светот се зголемила за 27,6 отсто, а анксиозноста за 25,6 отсто. Светската здравствена организација проценува дека повеќе од 5 отсто од возрасните ширум светот страдаат од депресија.

Истражувајќи ги ефектите од консумирањето пржена храна, истражувачите сугерираат дека честото консумирање на хемикалии кои вообичаено се наоѓаат во таквата храна може да има негативни ефекти врз менталното здравје.


Фото: unsplash