Штипење на младите, плукање... Најбизарите традиции ширум планетата

Сите сме искусиле културен шок барем еднаш во нашите животи. Ако патувате во Египет, немојте да се изненадите кога ќе  видите како ја штипат невестата пред свадбата. Тие веруваат дека тоа носи среќа на идниот брачен пар. Од секоја традиција, можеме да научиме нешто за друга земја и нивната култура.

Без тоалетна хартија, Индија

Многу туристи се изненадени кога не наидуваат на тоалетна хартија во индиски бањи. Наместо оваа хартија, можете да користите мала канта со вода до тоалетот за да се измиете по нуждата. Тие мислат дека користењето тоалетна хартија е лоша идеја затоа што може да ги заглави цевките и да создаде дополнителен отпад.

Нема користење на тоалет после стапувањето во брак, Индонезија

Во заедницата Тидонг во Индонезија, брачна двојка може да не оди во тоалет три дена по свадбата. Ако заминат, тоа се смета за лоша среќа. Младенците се надгледувани од членовите на семејството, обидувајќи се да не ја нарушат традицијата. Во текот на овие три дена, младенците добиваат малку храна и вода за да им помогнат да го поминат периодот.

Поздравувајќи ги другите со плукање, Кенија

Додека плукањето во други култури се смета за лошо воспитување, во Кенија е обичај да се поздрават другите луѓе. Членовите на племето плукаат во рака пред да се поздрават, а тоа го прават на новороденчиња или невести за да ја благословат и да има среќа среќа.

Не подарувајте жолти рози, Мексико

Розите се прекрасен подарок за да ги искажете своите емоции насекаде низ светот. Сепак, при изборот на боја, некои земји имаат посебно значење за секоја нијанса на роза. Во Мексико, подобро е да се придржуваме до традицијата и да се поклони црвената роза наместо жолтата, што во таа земја симболизира смрт.

Разбивање на чинија пред свадбата, Германија

Неколку седмици пред една брачна двојка во Германија да се венча, мора да се почитува традицијата позната како Полтербанд. Идните гости на невестата носат глинени садови за да ги кршат во домот на парот. После тоа, невестата и младоженецот мора да го исчистат нередот, што треба да им донесе среќа и да ја охрабрат тимската работа што е важна за нивниот понатамошен брак.

Пеење цимет, Данска

Оваа стара данска традиција датира од 16 век и сеуште се практикува и денес. Ако некое лице не е во врска на неговиот роденден, неговите пријатели ќе го попрскаат со цимет. Оваа традиција се врзува за славниот дански трговец со зачини, кој немал време за брак, бидејќи постојано патувал низ континентот.

Доцнење, Венецуела

Без разлика дали присуствуваат на некој настан, состанок или забава во Венецуела, сосема е нормално луѓето да пристигнат подоцна отколку што треба. Луѓето овде, кога станува збор за работа, уживаат во тивко темпо, затоа да доцните на значајни социјални настани, значи да се вклучите во стилот.

Нема наздравување со чаши додека пиете, Унгарија

Ако планирате да ја посетите Унгарија, немојте да се изненадите што луѓето не наздравуваат со чаши. Оваа историска традиција датира од 1848 година, кога Австрија ја задуши унгарската револуција и подоцна ја прослави со наздравувае со чаши. Како резултат на тоа, Унгарците решија да не го прават тоа за следните 150 години.