ШТО Е ВОЈНА? Во изминатите 3.400 години луѓето живееле во мир само 268 години

ШТО Е ВОЈНА?

Војната се дефинира како активен конфликт во кој гинат повеќе од 1.000 животи.

Дали светот некогаш бил во мир?

Во изминатите 3.400 години луѓето живееле во мир верувале или не, само 268 години што е само 8% од горенаведените 3.400 години!!?

Се проценува дека во војните што се случиле само во дваесеттиот век загинале најмалку 108 милиони луѓе!

Споменатите 3.400 години се многу важни кога станува збор за процесот на цивилизација. Процесот на цивилизација е несомнено многу важен за човештвото... Во тој контекст, почнувајќи од науката, уметноста итн. се минуваше низ различни периоди, претрпе промени, на крајот се ќе заврши со некаков напредок и развој во позитивна смисла за човештвото. 

Сепак, се чини дека истото човештво со сиот цивилизациски процес падна на тестот кога се работи и за ВОЈНА и за МИР. Да се ​​каже на народен јазик, џабе косевме, кога во срцето тага носевме!