Што се чудните мали нешта кои понекогаш лебдат во нашето видно поле

Речиси 76% од луѓето без оштетување на видот доживуваат нешто познато како „пловила“ ...

Овој феномен се појавува во форма на подвижни структури кои изгледаат како мали црви, кои понекогаш се појавуваат во видното поле ако гледате во нешто светло и еднолично како небо, снег или бел екран.

Научното име на овие пловила е Muscae volitantes или летечки муви, но тие не се инсекти. Како што објасни каналот TED-Ed во своето видео, тие се ситни предмети во твоите очи. Тие можат да бидат парчиња ткиво, црвени крвни зрнца или згрутчување на протеини кои лебдат во стаклестото тело на окото. Овој дел од окото е супстанца слична на гел која се наоѓа помеѓу леќата и мрежницата, давајќи му форма.

Светлината влегува во окото преку леќата и активира одредени ретинални клетки, но пловилата што се движат околу стакленото тело на окото фрлаат сенка на мрежницата, создавајќи необични слики што ги гледа поголемиот дел од популацијата.

Снимката објаснува и уште еден чуден феномен на овие лебдечки, подвижни објекти кои можат да се најдат во нашето видно поле. Видеото објаснува дека уште еден чуден феномен што можете да го доживеете се нарекува ентоптички феномен. Како што беше нагласено, ова е сосема поинаква појава од пловилата, а овие духови на синото небо не се сенки на нешто што се наоѓа во стаклениот дел на окото, туку феноменот се јавува поради две бели клетки во капиларите на мрежницата.

Овие имунолошки клетки се доволно големи за да ги забават црвените крвни зрнца, создавајќи површини во капиларите кои имаат само плазма, проследени со бели крвни зрнца и џебови од црвени крвни зрнца. Набљудувајќи ги сините светли површини, како што е небото, можеме да ги видиме како се движат, бидејќи сината светлина не може да се апсорбира од плазмата или белите крвни зрнца, како што тоа го прават црвените крвни зрнца.

Извор: IFLS