Сопругот ме фотографираше и рече дека тоа ми е последната ноќ во животот: Сакаше децата да имаат спомен, но се случи ова

Приказната, која еднаш беше објавена на Фејсбук, повторно и повторно служи како предупредување за насилство врз жените, а секоја година една личност ја објавува оваа фотографија која симболизира храброст.

„Секоја година на овој ден сакам да споделам мал дел од нашата приказна со надеж дека ќе ги охрабри другите.

На 1 февруари 1992 година, избегав од навредлив брак. Оваа слика е направена ноќта пред да побегнам. Не знам како ја преживеав таа ноќ. Мојот сопруг ме фотографираше, велејќи ми дека ова е последната ноќ што ќе ја поминам во мојот живот, па сакаше неговите синови да се сеќаваат на нивната мајка. Постариот имаше четири, помалиот две“, напишала жената за фотографијата што ја објавила на Фејсбук нејзиниот син Тим Шарп, кој сега е популарен австралиски уметник кој има аутизам.

Мајката на Тим Шарп, Џуди, продолжила пишувајќи: „Искрено, не бев загрижена за себе. Бев премногу истрошена и уморна од сето она низ кое поминав. Избегав поради моите синови. Не верував дека имавме каква било иднина и надеж, а јас не верував дека можеме да го направиме тоа. Но морав да се обидам - ​​заради нив. Морав да дадам се од себе за да ги задржам подалеку и да ги сокријам од зло.

Прво живеевме од денес до утре и се грижев само за најосновните работи како храна и вода. Исто така, Тим има аутизам и секој ден се обидував да најдам сончев зрак за него. Смислив неколку правила за себе и ги следам и денес.


1. Секогаш прво плаќајте ги сметките. Луѓето секогаш попрво ќе ве хранат отколку да ви ги плаќаат сметките. И така беше.

2. Одете да купувате намирници само еднаш неделно и на тој начин можеби ќе имате резервен кусур за да одите, на пример, до брегот на реката заедно и да изедете една кеса помфрит на брегот.

3. Колку и да е тешко да го побарате она што ви треба, кога ќе побарате, повеќето луѓе ќе се обидат да помогнат. Но, луѓето не читаат мисли, треба да барате. И секогаш барајте го само она што ви треба.

4. Секогаш бидете благодарни за секој мал знак на внимание.

5. Еден е најосамениот број, но барем целиот кревет го имате за себе. Вие сте еден и единствен капетан на овој брод.

6. Сопругот на мојот пријател ми рече дека секој ден ситуацијата ќе се подобрува. На микро ниво, но ќе биде подобро. Не му верував. Не мислев дека тоа е можно. Но сепак секој ден запишував една добра работа што се случи, тоа беше неговиот совет. Некои денови ми беше тешко да се сетам што е подобро денес од вчера, но ниту еден лист хартија не остана празен.

7. Без разлика на приходите, на секое семејство му треба куче. Никој друг нема да биде толку среќен за вас, затоа несебично ќе ве насмее и расположи и ќе ве натера да заборавите на сè за момент.

8. Самохраните мајки од почетокот на времето одгледуваат неверојатни суштества. Силна сум, непобедлива сум и можам се. Јас сум жена! Јас сум мајка!

9. Ретко се случува само една работа да тргне наопаку. Некогаш има три, некогаш повеќе. Справете се со секоја поединечно и дајте се од себе. Нема да изгледа дека животот е фер, но тоа е живот.

10. Единственото нешто што е важно е семејството. Тоа е единственото нешто за кое вреди да се бориш. И кога имате дете со аутизам, борбата е уште потешка и подолга, но вие сте единствениот експерт, стручњак и поддршка за вашето семејство. Верувај во себе и ќе видиш, наскоро ќе престанеш да се бориш и се ќе тече природно. Ќе станете глава на семејството.

11. Што и да се случи, животот продолжува. Можете или да го гледате како поминува или да го достигнете. Одете, чекор по чекор.

12. Сè е подобро кога лебдиш на вода.

13. Ми требаше долго време да верувам во ова... Не сум јас виновна. Не го заслужив сето тоа. Никој не го заслужува тоа. Заслужувам подобро и на мене е да го обезбедам.

Таа на крајот рече: „Ако сте во слична ситуација како јас пред толку години, засилете се, кажете некому низ што поминувате, побарајте помош. Ако не за вас, направете го тоа за децата. Домашното насилство е неприфатливо и не чекајте да престане бидејќи никогаш нема да престане.

Во тоа време не се ни осмелив да помислам дека некогаш ќе имам толку прекрасен живот, две здрави и среќни деца, две кучиња, добри пријатели, куќа и градина и дека ќе бидам навистина среќна. Лузните нема да исчезнат, но не морам да ги гледам секој ден. Ти посакувам среќа како мене, а верувај и сите околу тебе ти го посакуваат истото. Само направете го првиот чекор“.

ФОТО: Фејсбук