Според Форбс со овие градови има најмногу милијардери: Еве кој е на прво место

Покрај списокот на најбогати луѓе во светот, угледниот магазин „Форбс“ објави и список со десет градови кои имаат најмногу милијардери.

На прво место е Пекинг, кој има 100 милијардери, што е зголемување за 33 во споредба со минатата година, а нивната вкупна вредност е 484,3 милијарди долари, додека најбогат жител на кинеската престолнина е Кин Џанг Џиминг со 35,6 милијарди.

Следува Њујорк, кој има 99 милијардери, што е зголемување за седум во споредба со минатата година.

Вредноста на милијардерите во Њујорк е 560,5 милијарди, а најбогат е Мајкл Блумберг со 59 милијарди долари.

Третото место го држи Хонг Конг, кој има девет милијардери повеќе и сега има 80 милијардери, чија вкупна вредност е 448,4 милијарди, а најбогат е Ли Ка-Шинг со 33,7 милијарди.

Москва е на четвртото место со 79 милијардери, девет повеќе од минатата година.

Кинескиот град Шенжен има 68 милијардери, 24 повеќе отколку во 2020 година, а нивната вкупна вредност е 415,3 милијарди.

Најмногу пари има Ма Хуатенг - 65,8 милијарди.

Шестото место му припадна и на кинескиот град Шангај, кој има 64 милијардери, 18 повеќе отколку во претходниот дел.

Нивната вкупна вредност е 259,6 милијарди, а најбогат жител на Шангај е Колин Џенг Хуанг со 55,3 милијарди долари.

Лондон е на седмото место со 63 милијардери, чија вкупна вредност е 316,1 милијарди. Нив ги води Лен Блаватник со 32 милијарди долари.

Во Мумбаи живеат 48 милијардери, со вкупна вредност од 265 милијарди долари, неприкосновен е Мукеш Амбани, кој исто така е меѓу десетте најбогати луѓе во светот, бидејќи неговата вредност се проценува на 84,5 милијарди долари.

Сан Франциско исто така има 48 милијардери, 11 повеќе од минатата година, со вкупна вредност од 190 милијарди долари.

Најбогат жител на градот е Дастин Московиќ, кој има 17,8 милијарди.

На десеттото место е уште еден кинески град, Хангжу, кој има 21 милијардер повеќе отколку во 2020 година и нивната вредност е 269,2 милијарди долари.

Тие се предводени од Шаншан Јонг со 68,9 милијарди долари.