Студија откри: Мажите со маска за лице изгледаат попривлечно

Мажите со сина медицинска маска на лицето се сметаат за попривлечни, покажа истражувањето спроведено во Велика Британија.

За време на пандемијата на коронавирус, имаше малку позитивни аспекти од секојдневниот живот, но британските истражувачи можеби открија една работа: мажите изгледаат попривлечно со заштитна маска на лицето.

Истражувачите од Универзитетот во Кардиф биле изненадени кога откриле дека се проценува дека и мажите и жените изгледаат подобро со маска која ја покрива долната половина од лицето.

Откриле и дека лицето покриено со хируршка маска за еднократна употреба се смета за најпривлечно – на големо жалење на производителите на модерни маски, но и на околината.

Д-р Мајкл Луис, предавач на Факултетот за психологија на Универзитетот во Кардиф и експерт за профилирање, вели дека истражувањето спроведено пред пандемијата покажало дека медицинските маски за лице ја намалуваат привлечноста бидејќи се поврзани со болести и инфекции.

„Сакавме да видиме дали ова се промени откако маските за лице станаа сеприсутни и да разбереме дали типот на маската има некаков ефект“, рече Луис.

„Нашата студија покажува дека лицата се сметаат за најпривлечни кога се покриени со медицински маски за лице. Можеби тоа е затоа што навикнавме здравствените работници да носат сини маски, а сега ги поврзуваме со грижливи луѓе или медицински професии. Во време кога се чувствуваме ранливи, носењето медицински маски може да биде смирувачко и затоа се чувствуваме попозитивно кон оној што ги носи“, претпоставува истражувачот.

Првиот дел од истражувањето беше спроведен во февруари 2021 година, до кога британското население се навикна на обврската за носење маска. Од 43-те жени беше побарано да ја оценат на скала од еден до 10 привлечноста на фотографиите на машки лица без маска, носење обична платнена маска, сина медицинска маска за лице или држење обична црна книга над дел од лицето кое инаку е покриено со маската.

Учесниците рекоа дека оние кои носеле платнени маски биле значително попривлечни од оние без маски или оние чии лица биле делумно покриенисо книга. Но, едноставната хируршка маска за еднократна употреба - го направила сопственикот да изгледа уште подобро.

„Резултатите се во спротивност со истражувањето пред пандемијата, каде што се сметаше дека маските ги тераат луѓето да размислуваат за болеста и дека таа личност треба да се избегнува“, рече Луис.

„Пандемијата ја промени нашата психологија во тоа како ги перципираме луѓето што носат маски. Кога ќе видиме некој како носи маска, веќе не мислиме дека „таа личност има болест, јас морам да се држам настрана“.

„Ова се однесува на еволутивната психологија и начинот на кој ги избираме партнерите. Болеста и доказите за болест можат да играат голема улога во изборот на партнер - во минатото, било какви знаци на болест би биле голема пречка. Сега можеме да забележиме промена во нашата психологија, така што маските за лице повеќе не делуваат како знак на контаминација“.

Луис забележува дека е можно маските да ги прават луѓето попривлечни бидејќи го насочуваат вниманието кон очите. Некои други студии покажаа дека покривањето на левата или десната половина од лицето исто така ги прави луѓето да изгледаат попривлечно, делумно затоа што мозокот ги пополнува празнините и го преувеличува целокупниот изглед.

Резултатите од оваа студија беа објавени во списанието Cognitive Research: Principles and Implications. Беше спроведена втора студија во која група мажи го оценуваа изгледот на жените под маски, чии резултати допрва треба да се објават, но Луис истакнува дека резултатите се главно исти.


Фото: фреепик
Извор: РТС