Тежок над 240 милиони долари: Братот на Илон Маск фуриозно до милијарди

Очигледно претприемништвото е во гените во семејството на Илон Маск - помладиот брат на извршниот директор на Тесла, Кимбал Маск, основа компании и непрофитна организација насочена кон помагање на Американците во преиспитувањето на нивната храна.

Додека Илон Маск размислува за вселенски мисии, рестораторот Кимбал Маск е во „мисија да го симне митот храна“, се вели во едно интервју.

Групата Кимбал Маск The Kitchen Restaurant Group, која има локации од Денвер до Чикаго, е „посветена на извори од американски фармери“, според неговата веб-страница. Сепак, пандемијата на коронавирус дефинитивно му нанесе штета на неговиот бизнис.

Неговата локација во „Кујна“ во Чикаго е привремено затворена, иако другите локации се отворени.

„Ако луѓето само сакаат храна, можат да нарачаат преземање или испорака, но не е тоа зошто сум во овој бизнис“, изјави Кимбал Маск за Колорадон „Форт Колинс“. "Рестораните се места каде што одбележувате моменти во вашиот живот. Ние сакаме да бидеме тука за вас. Ние се надеваме дека бизнисот ќе се врати, но ќе потрае некое време".

„Дури и ако не заработуваме пари, тука сме за да ги поврземе и им помогнеме на луѓето“, рече тој за Колорадоан.

Кимбал Маск е брат на Илон и сестрата Тоска Маск кои пораснаа во Јужна Африка. Нивните родители Меј и Ерол Маск се разведоа во 1979 година.

Сите три деца пронајдоа успех во своите области: Илон е лидер во технолошката индустрија, бизнисменот Кимбал се фокусира на индустријата за ресторани, а Тоска е режисерка.

„Оставете ги да одат по свој пат“, рече нивната мајка Меј Маск на Лајдерс, прашана за советите за родителство. „Ако имате едно дете кое е многу уметничко, а другото дете не станува од компјутер, оставете ги да одат по свој пат… не ги принудувајте...“

Кимбал Маск е исто така во управниот одбор на компанијата Тесла на неговиот брат. Тој е познат по својата наклонетост кон каубојски капи и според проценетата нето-вредност има над 240 милиони долари, според Валмин.

Извор Fox business