Торта? Ај погледнете уште еднаш- неверојатно

Оваа необична печурка има неколку имиња како крвав заб, ѓаволски заб, црвен заб... Научниците велат дека не се јаде иако нејзината „крв“ има силни антибактериски својства.

Големината на печурката е средна, шапката е малку поголема од 5 cm во дијаметар, изгледа како гума за џвакање со тенок мирис на јагода, ногата е висока околу 2 cm. На површината на капата се појавуваат светли капки крв.

Зборот „заб“ се појави во името не случајно. Кога расте „Hydnelum peck“, на нејзините рабови се појавуваат шилести формации.

Оваа печурка расте во зимзелени шуми во Австралија, Европа и Северна Америка. Во Руската Федерација можете да го видите исклучително ретко и само во есенската сезона од септември до ноември. Не толку одамна, беше откриена во Иран, Северна Кореја и Република Коми.