Вака изгледа најстариот часовник на светот

Мерењето на времето било многу важно за луѓето уште од памтивек, и додека не се дизајнирал часовникот, луѓето се обидувале на различни начини да го утврдат времето, најчесто со следење на движењата на сонцето и месечината. И дали знаете кога точнобил создаден првиот часовник?

Првата машина слична на часовникот била изгработена од Египќаните во 3500 година пред нашата ера. Како што одминуваше времето, така се менуваше и се развиваше технологијата за правење часовници. Раните преносни часовници беа столни часовници, но имаа обрач низ кои може да се провлечат ланци.

Доволно мали за да се вклопат, првите часовници беа направени во Европа, поточно во Германија, во почетокот на 16 век.

Поточно, првиот часовник е создаден околу 1505 година, а неговиот дизајнер е непознат. Проверете како изгледаше подолу