Во Њујорк се умираше на секои три минути: Коронавирусот го покоси градот

Во моментов, според официјалните бројки, заразени се 163.429 лица со вирусот корона, бројот на починати надмина 3.000, а државата Њујорк е број еден заразена со повеќе од 66.000 заразени и мртви 1.243, каде во текот на шест пеколни часови - за помалку од три минути, еден човек умира.

Стапката на смртност е исто така причина што телата на починатите останале во становите 24 часа пред да бидат однесени од надлежните органи, поради што 85 единици за ладење со замрзнувачи, биле испратени до Големото јаболко, епицентарот на пандемијата.

Телата со денови се ставаа во камиони со ладлници, соопштија властите, прецизирајќи дека секој од 85-те камиони обезбедени од ФЕМА - Федералната агенција за управување со вонредни состојби - ќе смести 40 тела, а капацитетот на градот на мртовечници се зголеми од3.500. на 7.000.

Телата ќе бидат складирани и во познатата зграда Медисон Сквер...

Се очекува војниците да пристигнат во градот за да помогнат во мртовечниците и во погребувањето.

Градот има набавено уште 45 ладилници, затоа што потребите се огромни, а пред појава на коронавирусот со население од 8,7 милиони, во мртовечницитебиле доволни околу900 места.

Медиумите исто така известуваат дека, во просек, од 12 до 14 часа чекаат некој да умре дома. 

Како што јавува известувачот на Тањуг, и покрај таквата тешка состојба, бидејќи вирусот се шири како шумски пожар, во Њујорк толпите не запираат, социјалното растојание се крши на секој агол, посебно во метрото... Ситуацијата во градот е хаотична, владее паника и страв, а луѓето се уште не се свесни што може да ги чека.

Извор: Тањуг