Во случај на природни катастрофи: Храна што може да се чува со години

фото:wikipedia

Ова се некои од намирниците кои траат најдолго и кои можете да ги купите без да се грижите дека брзо ќе им истече рокот. Ако досега не сте размислувале за резерви на храна, пандемијата на корона вирусот веројатно ве поттикнала да размислите за тоа.

Кои видови храна најдобро се чуваат во оставата, кујна и замрзнувачот во случај на природна катастрофа или пандемија која може да трае со недели или дури месеци?

Ајде да започнеме... Оваа храна, со добро складирање, може да трае со години пред да почне да се расипува.

Овес

Ова плодно зрно може да трае до 30 години, се вели во соопштението на Американскиот државен универзитет во Јута. Овесот треба да се чува во херметички затворени садови на ладно, темно и суво место. За да го искористите максимумот од рокот на траење, користете пакувања со кислород.

Бел ориз

Исто така познат како полиран ориз, белиот ориз има рок на траење од 25 до 30 години ако се складира правилно. Најдобрата температура за складирање на ова жито е 40 степени или пониска. Најдобар резервоар е оној што е затворен и без кислород.

Пуканки

Зрната од пченка може да траат две години, според истражувањето на Институтот за земјоделство и природни ресурси на Универзитетот во Небраска-Линколн. Најдобро е да се чува на собна температура.

Темно чоколадо

Темното чоколадо трае до две години доколку се чува правилно. Да се ​​чува во добро затворена амбалажа, на суво место и на температура од 17 до 21 степен. Не ставајте го во фрижидер, бидејќи шеќерот може да излезе на површината и да и даде на чоколадото белузлав изглед.

Мед

Медот може да остане стабилен на неодредено време, според Националниот комитет за мед. Сепак, двегодишниот рок на траење е стандарден. Трговската група објаснува: „Медот складиран во затворени садови може да остане стабилен со децении, па дури и со векови! Сепак, медот е подложен на физички и хемиски промени за време на складирањето; има тенденција да потемнува и ја губи аромата или кристализира. Станува збор за процеси зависни од температурата, кои го комплицираат рокот на траење на медот.

Млеко во прав

Според американскиот водич за складирање храна FoodKeeper, млекото во прав може да трае три до пет години - или до три месеци по отворањето на пакувањето. За најдобро складирање, чувајте го на ладно место.

Сушен грав

Сувиот грав и леќата имаат рок на траење до 10 години или повеќе ако се складираат правилно. Сепак, како и кај многу складирани намирници - по пет години, складираниот грав веројатно ќе ги изгуби речиси сите свои витамини. Најдобар начин да го чувате е да користите лименки или кеси од кои можете да извлечете кислород и да го чувате гравот на поладна температура.

Одредени сирења

Тврдото сирење со мала влажност може да издржи од 10 месеци до неколку години, пренесува магазинот „Dairy Foods“. На пример, типичниот рок на траење на пармезанот е до пет години, а староста на чедарот е до 10 години.

Конзервирана храна

Генерално, храната конзервирана во течна конзервирана форма треба да го задржи својот најдобар квалитет до датумот на истекување, кој обично е две до пет години од датумот на производство, се вели во соопштението на Државниот универзитет во Јута. 

Замрзната храна

Според американското Министерство за земјоделство, храната замрзната на нула степени (или постудено) останува безбедна речиси на неодредено време, а складирањето во замрзнувач има мало или никакво влијание врз хранливата вредност на храната. Квалитетот е поинаква работа, но USDA има практична табела која покажува колку долго различни замрзнати јадења го задржале својот квалитет.

(Извор: Beоgrad.in)