За неверојатни 3.25 милиони долари: Продадено првото издание на стрипот Супермен

 Фото насловна: pixabay

Најпознатиот стрип херој Супермен е омилен на многумина. Реткиот акционен стрип во кој првпат се појави Супермен е продаден за рекордни 3,25 милиони долари, што го прави највредниот стрип во светот, пишува порталот screenrant.com.

На насловната страница е омилен суперхерој облечен во црвена наметка што го крева автомобилот над неговата глава. Тој е прв во низата стрипови на Акциониот стрип и се смета за „свет грал на собирачи на стрипови“.

Не е ни чудо што стрипот постигна толку висока цена затоа што ликот Супермен првпат се појави во овој прв број на Action Comics во мај 1938 година, кој се продаде за само 10 центи.

Стрипот ја носи приказната за потеклото на Супермен и се смета за почеток на жанрот суперхерој. Оваа приказна раскажува за тоа како Супермен дојде на Земјата од друга планета и стана Кларк Кент.

Се проценува дека сè уште има помеѓу 50 и сто изданија од истата серија во светот, но тие се во многу полоша состојба.

Копија од овој стрип се најде меѓу старите филмски списанија од 30-тите години на минатиот век. Аукциската куќа Њујорк ComicConnect истакнува дека стрипот е во одлична состојба.

Новиот сопственик е „анонимен купувач“ кој е „релативен почетник во инвестирање во стрипови“.

Втората копија на истиот стрип е продадена во 2014 година за 3,2 милиони долари.