Запознајте ги единствените луѓе во светот со руса коса и црна кожа: Што вели науката на ова?

фото:PROFIMEDIA

Меланезијците од Соломонските Острови поради нивните неверојатни физички карактеристики, станаа од особен интерес за научниците и генетичарите.

Модерната наука се согласува дека првиот човек (Хомо сапиенс) дошол од Африка, која ја напуштил пред околу 200.000 години. Ова тврдење се заснова и на археолошки докази и на резултатите од темелната ДНК анализа.

Античките Африканци мигрирале на исток, запад и север, формирајќи ги групите на луѓе што ги знаеме денес. Повеќето од оние кои ја напуштиле Африка со текот на времето ги изгубиле своите оригинални расни карактеристики, односно црната боја на кожата, меѓутоа, меланезискиот народ не само што ја задржал бојата на кожата, туку има и уште една необична карактеристика: руса коса. 

Меланезијците живеат во Меланезија, област на Океанија на север и североисток од Австралија. Тие пристигнаа на меланезиските складишта пред околу 65.000 години и ја претставуваат најголемата група домородни луѓе со црна кожа надвор од Африка.

Меланезијците од Соломонските Острови станаа од особен интерес за научниците и генетичарите поради нивните неверојатни физички карактеристики - тие се единствените луѓе со црна кожа со природно руса коса во светот. Оваа мала етничка група има најголем процент на русокоси луѓе од која било неевропска земја - дури 10 проценти од жителите на островот се русокоси.

Постоењето на оваа популација ја поништи претпоставката дека само луѓето со светла кожа би можеле да бидат русокоси, засилувајќи го тврдењето дека Африка е домот на предците на сите луѓе.

извор:nationalgeographic