Земете јаже, шише и 3 чепкалки за заби - гледајте како се случува ЧУДООО! (ВИДЕО)

Можете да го примените овој едноставен трик за да проверите како функционира гравитацијата, или едноставно да ги забавувате пријателите и децата.

Потребни ви се три чепкалки за заби, шише вода и јаже за да го врзувате грлото на шишето. Да не објаснуваме, само погледнете и ќе ви биде јасно:

И така, најобична чепкалка за заби придржува половина литар вода во шише. Гравитацијата, со механизмот поставен на овој начин, делува со иста сила и на чепкалка за заби и на шишето. Се разбира, некој физичар подобро ќе ви објасни како работи овој систем, а ние да не се преправаме дека сме премногу паметени, испробајте го.