,

Животот на сиромашните им поминува во чекање

Џек Ма е најбогатиот човек во Азија и еден од најуспешните претприемачи во светот. Состојбата на Ма, основачот на електронска трговија Alibaba изнесува 38 милијарди долари, а мрежата е користена секојдневно од 100 милиони купувачи.

Но, пред да стане толку успешен, животот на Џек Ма беше проследен со голем број падови и неуспеси. Во едно интервју, милијардерот рече дека воопшто не добил поддршка за своите идеи. "Тогаш со толку многу луѓе зборував за Alipay, а тие ми велеа дека тоа е најглупавата идеја, која сум ја имал ...". Денес, сепак, Alipay го користат 800 милиони луѓе од целиот свет.

Џек Ма е особено популарен со неговите коментари за сиромашните луѓе и зошто тие секогаш остануваат такви. "Најлошите луѓе на кои може да им служите се сиромашните. Ако им дадете нешто бесплатно, тие мислат дека тоа е замка. Ако им се понуди мала инвестиција - тие ќе речат дека нема да направат доволно. Ако им кажете да инвестираат повеќе, тие ќе речат дека немаат пари. Оставете ги да пробаат нешто ново, ќе речат дека немаат искуство. Кажете им дека тоа е традиционален бизнис и тие ќе кажат дека за нив е тешко да се справат ", раскажува основачот на Alibaba.

"Ако им кажете дека ова е нов бизнис модел, ќе кажат дека е пирамида. Ако им кажете да си направат продавница, ќе одговорат дека немаат доволно слобода. Кажете им да започнат нов бизнис, ќе ви одговорат дека ка немаат потребната експертиза . Тие сепак, имаат нешто заедничко - сакаат да го прашаат Google, да прашуваат пријатели кои се толку безнадежни колку самите нив. Тие мислат повеќе од професор на универзитет и прават помалку од слепец. Ако ги прашате што можат да прават, тие нема да можат да одговорат на ова прашање ", додаде тој.

Рецептот кој го нуди Ма е следен: "Наместо срцето да биде побрзо, зошто едноставно не се дејствува малку побрзо, зошто не направите нешто за да ја промените ситуацијата. Сиромашните луѓе не успеваат поради заедничката особина -целиот живот им поминува во чекање", вели кинескиот милијардер.