Зошто Бог го дозволи коронавирусот и другите катастрофи: Од религиозен аспект

Она што го гледаме на вестите од почетокот на годината не е добро. Тие, могу луѓе, најчесто вернициги водат до прашањето - зошто Бог дозволи коронавирус и други лоши работи?

Еве што вели религијата:

Големи пожари се случија во Австралија, и луѓе и животни починаа - уништени се имотите. Добивме вести за земјотреси во некои земји во светот каде што исто така е уништен имотот. Загреб неодамна беше погоден од страшен земјотрес.

Бог создаде сè, Тој е моќен, тој може да го види сето ова како се случува. Децата умираат, невини умираат од болести, катастрофи или други смртоносни работи. Зошто Бог не може да го запре сето ова ако Тој знае дека е најмоќен?

Работите што ги прави човекот имаат последици

За да се одговори на овие тепки прашања, треба да се вратиме во времето на создавање и да видиме како започна сето тоа. Бог ги создаде небото и земјата, сè што Тој го создаде беше добро и совршено. Битие 1.31: „И виде Бог сé што направи и беше многу добро. Таква беше вечерта, па утрото- шестиот ден “. Бог ги создал Адам и Ева, тогаш настанал и проблем, Сатаната дошол да ги измами и Адам и Ева па станале непослушни кон Бога.

Бог веќе ги предупреди што ќе се случи ако не го слушаат Него или не јадат од плодовите на дрвото, но не слушаа. Кога се појавил проблемот, дали би го обвиниле Бог? Од тоа време, сè во светот не беше совршено. Работите што ги прави човекот имаат последици.

Зошто Бог го дозволи тоа?

Во времето на кралот Шаул, Бог му заповедал да направи нешто, но го сторил спротивното. Неговата непослушност го чинеше престол. Работите што се случуваат денес во светот ги предизвикуваат луѓето. Ние создаваме проблеми и одиме кон нив. Зошто Бог го дозволи тоа? Едноставен одговор е дека Бог ни дал избор. Можеме да избереме што сакаме и што не сакаме.

Второзаконие 4:26 вели: „Знајте – ги земам за сведоци небото и земјата против вас- дека брзо ќе исчезнате од земјата во која минувате низ Јордан за да ја запоседувате: нема да живеете во неа долго време, туку ќе бидете искоренети“.

Секогаш има резултат на некое дело. Единствената работа што Бог може да ја направи за нас е да нè предупреди пред време. Сега е наш избор дали обрнуваме внимание на ова предупредување. Не е Божја вина ако почнуваат да се појават последиците од нашите постапки.

Постојат некои работи за да созрееме духовно

Друга причина е дека Бог е семоќен и го знае најдобриот начин на сè. Бог може да дозволи да се случат некои работи затоа што Тој сака да бидеме силни во вербата. Постојат некои работи за да созрееме духовно. Не секоја лоша работа што се случува е сосема лоша - некои можат да ги свртат нашите чекори кон вистинскиот пат.

Во случај на коронавирусот или COVID-19

Не е вина на Бога што се појави вакво нешто. Треба да знаеме дека Бог веќе го предупредил човекот за ова, но човекот не слушал. Според извештаите, вирусот потекнува од лилјаци. Луѓето кои јаделе лилјаци се заразиле и ја ширеле инфекцијата. Во Второзаконие, Бог ги предупредил луѓето да не јадат лилјаци. Второзаконие 14:12 и 18: „Ова не смеете да го јадете: орел и јастреб, ластовици, чапји од кој било вид; пупунец и лилјак “.

Ако луѓето го послушаа ова предупредување, нема да се појави коронавирусот. Бог ја изврши својата должност и ги предупреди сите луѓе да не јадат лилјаци, но Тој исто така ни даде избор. Луѓето избраа непослушност и тоа доведе до последици.

Бог помага во време на неволја

Што е со Божјите деца или невините луѓе, тогаш? Бог вети дека праведниците ќе бидат избавени секогаш кога ќе се случи вакво нешто. Псалм 34:19: „Господ е близу до оние што се со скршено срце и ги спасува тие души“.

Исус зборувал и за соочување со проблеми во светот. Тој знаеше дека не постои начин луѓето да бидат потполно послушни и дека знаел дека праведниците ќе бидат погодени од последиците, но вети дека ќе им даде мир. Јован 16:33: „Јас ти реков дека имаш мир во мене.

„Во светот имате маки, но бидете храбри – јас го победив светот! “.

И покрај тоа што е во тек пандемијата на коронавирусот, Господ сигурно ќе му помогне на својот народ. Во време на неволја, освен ако не е нешто што Тој сака да го искористи за да созрееме или да бидеме благословени, тој нема да дозволи да страдаме.