Зошто во Исланд нема комарци, а на Грендланд дури два вида?

Проклетството на Арктикот се сеприсутни комарци и муви, кои исполнуваат секој слободен простор во топлиот период од годината и го прават животот во северните ширини едноставно неподнослив.

Тајгата, тунтрадата - ова се пејзажи каде едноставно нема бегање од комарци и луѓето во многу региони се принудени да го поминат летото во овој хорор.

Страдаат и туристи. Но, постои еден исклучок, а тоа е Исланд.

Луѓето од оваа земја знаат што е комарец, било од документарни филмови или од патувања во други земји, затоа што Исланд сам по себе нема комарци. Како се испоставило дела условите на овој вулкански остров се несоодветни за комарците?

Исланд се наоѓа на подрачје со арктичка клима што е многу погодно за комарци.

Не е многу топло таму, а огромните мочуришни области со изобилство на плитка вода создаваат идеални услови за репродукција на овие инсекти во почетокот на летото.

Сепак, специфичниот температурен режим на островот има влијание.

Причината за недостаток на комарци е тоа што во Холандија или соседна Скандинавија ја поминуваат зимата како кутикули под слој мраз.

Штом започна да се топи, нивниот процес на претворање во инсекти е завршен и започнува нов циклус на репродукција.

Сепак, зимите во Исланд се многу променливи. Поради блискоста на земјата кон Заливот на и неговото топло влијание, времето таму е често позитивно, дури и во овој период од годината.

Во исто време, Арктикот потсетува на себе, враќајќи се на островот со температури под нула температури и виулици.

Овие процеси, наизменично едни со други, се одвиваат во текот на целата зима во Исланд.

Така, дури и ако стигнат таму, комарците не можат да го завршат нивниот животен циклус.

Затоа во Исланд нема комарци и жителите се спасени од досадните инсекти, кои исто така пренесуваат доста опасни заболувања.

И иако во соседен Гренланд има два вида комарци, а во Норвешка има 28, тогаш Исланѓаните можат само да се релаксираат.