Александар Македонски жив закопан?! Дали е решена загатката?

Еден од најчестите кошмари, наводно, е да се прогласи некој за  мртов додека е всушност жив и заробен во сопственото тело.

Од смртта на големиот воин и владетел Александар Македонски има околу 2.000 години. Дали тој беше убиен, отруен? Без разлика дали се напил себе си до смрт или „закачил“ маларија или тифус.

Новата теорија вели дека можеби ништо од ова не е воопшто, но нешто многу, многу полошо. Според легендата, неговото тело не покажало никакви природни знаци на распаѓање цели шест дена по неговата смрт.

За неговите пријатели тоа било знак дека Александар навистина бил бог и херој. Меѓутоа, модерната наука вели дека тој страдал од ретка автоимуна болест која го парализирала и ја оневозможувала комуникацијата, иако бил целосно свесен за сè, па затоа починал само шест дена подоцна.

Кетрин Хол на Факултетот за медицина при универзитетот Отаго во Нов Зеланд вели дека воинот можеби страдал од синдром Гилен-Баре, ненадејно разложување на мускулите и слабеење предизвикано од оштетување на нервите од имунолошкиот систем, што може да ги објасни сите приказни за неговата смрт.

„Смртта на 32-годишниот војсководец е можеби најпознатиот случај на лажна смрт или лажна дијагноза на смртта во историјата“, рече таа.

Роден е во Кралството Македонија во 356 година п.н.е., а престолот го наследил кога имал 20 години. Аристотел го учел. Тој ја освои моќната Персиска империја, Египет и стигна до Индија. На 25-годишна возраст, владеел над големи и бесконечно различни територии на три континенти.

Умрел во денешниот Ирак во 323 година п.н.е. Пријавено е дека тој имал треска и болки во стомакот, а наскоро станал толку слаб што не можел да оди ниту да зборува. Сепак, како што посочува Хол, сите историски извори се согласуваат дека тој бил крајно луциден до моментот на неговата смрт.

„Токму тоа е клучот на мистеријата“- рече д-р Хол.

“Сум видела барем десет случаи на овој синдром, а само кај таа болест имам забележано целосна парализа, ама недопрена ментална способоност“.

„Неговиот вид веројатно бил замаглен, и во еден момент тој можеби паднал во кома поради низок крвен притисок. Сепак, има добри шанси тој да бил свесен за околината и барем можел да ги слушне. Можел да ги слушне како се расправаат за тоа како ќе се подели империјата, ќе доаѓаат египетски експерти за балсамирање и како ќе започнат “.

Фактот дека тој не се распадна не беше божествена интервенција, туку едноставно резултат дека тој сè уште не бил мртов.

„Синдром на РБ е единствениот што ги поврзува сите точки во една значајна целина и објаснува сè за неговата смрт. За жал, тоа засега останува недокажано, така што мистеријата продолжува да живее “, вели Хол.