Дали знаете колку чини круната на Кралицата Елизабета Втора?

Кралицата Елизабета е една од најинтригантните личности во светот. Нејзиниот живот привлече уште поголемо внимание во јавноста по документарните филмови и серијата на Нетфликс „Круната“.

За време на нејзиното крунисување и во многу важни прилики, кралицата беше видена како ја носи својата круна, направена од накит и скапоцени камења од целиот свет. Точната цена на оваа круна не е позната, но експертите се обиделе да ја проценат.

Тоа е еден од најпрепознатливите симболи на кралското семејство во светот, а со стотици години кралска историја и крунисувањето зад него, круната на Свети Едвард е непроценливо национално богатство... но навистина, колку навистина вреди?

На кралската круна има многу вредни скапоцени камења: 2868 дијаманти, 269 бисери, 17 сафири, 11 смарагди и 5 рубини.

Круната на Свети Едвард е направена во 1661 година за Џорџ III. Има кадифена виолетова капа и златна лента со вградени полускапоцени камења. Многумина не знаат дека скапоцените камења всушност биле позајмени до 1900-тите. Изнајмениот накит бил вратен по секое крунисување до 1911 година, кога конечно била трајно создадена круната за крунисувањето на Џорџ V.

SavingSpot собра податоци за круната и нејзиниот накит од ретка колекционерска книга. Тие потоа користеле водич и слики од големината на накитот на Меѓународното здружение за накит за да го проценат бројот на каратите во накитот и да ја одредат нивната тежина. Златните компоненти се 22-каратни и чинат околу 71.783 фунти. Само сафирите чинат 1,7 милиони фунти. Други скапоцени камења вклучуваат аметист, турмалин, аквамарин и така натаму. Се разбира, сите овие проценки се засноваат на вистинската цена на овој камен. Во реалноста, компонентите имаат толку многу историски вредности што практично е невозможно да се одреди точната вредност на круната.

Она што е особено интересно е што и покрај екстремно високата вредност, всушност не е осигурана круната, ниту останатиот кралски накит. Сепак, и покрај тоа што тие никогаш не биле официјално проценети, вкупната вредност на круната се проценува на околу 3,5 милијарди фунти.