Диктаторот се збогати со плата од 300 евра: Па како?

Мадрид - Потомци на починатиот шпански диктатор Франциско Франк имаат сопствен имот кој вклучува 22 куќи, 195 места за паркирање и 29 имоти на национално ниво.

Покрај тоа, тие наследиле пет комерцијални простори и три селски парцели.

Словачката компанија за испорака Словенска Плавба, која превезува ѓубриво, цемент и јаглен, но и гради бродови, до 2016 година, семејството на најстариот внук на Франк - Франциско Франк Мартинс Бордиу ја контролира компанијата преку Табакмес СА, една од седумте семејни компании, пренесува „Паис ".

Бродскиот бизнис е само врв на ледениот брег на работни места контролиран од седумте деца на Кармен Франко, единствено дете на Френк. Внуците на диктаторот, наводно, ја надгледуваат сложената мрежа од 21 компанија во вредност од 102,5 милиони евра.

Весникот се прашува како Франко, со годишна плата од 300 евра и во 1940 година, можел да стекне толку богатство. Според адвокатот на Франко, Луис Фелипе Утрера Молина, огромните средства доаѓаат од сопругата на Франко, Кармен Поло, чие семејство било многу богато.