Една појава во длабочините на Атлантикот ги крена научниците на нозе: Дали доаѓаат големи и страшни промени?!

Системот на струи во Атлантскиот Океан, кои се главната движечка сила на климата во северната хемисфера, може да ослабне до тој степен што наскоро може да настанат големи промени во временските услови, велат резултатите од научните истражувања

Северноатлантската меридијанска циркулација (AMOC) е голем систем на океански струи, вклучувајќи го и Заливот, што носи топла вода од тропските предели до Северниот Атлантик.

Бидејќи атмосферата се затоплува поради зголемувањето на емисиите на стакленички гасови, повеќе топлина се задржува под површината на океанот и потенцијалниот колапс на системот може да има сериозни последици за временските светски системи, пренесува порталот Индекс.

Климатските модели покажаа дека AMOC е најслабата во последните 1.000 години. Сепак, не е познато дали слабеењето се должи на промена на циркулацијата или недостаток на стабилност. Студијата, објавена во списанието „Nature Climate Change“, покажува дека ова е суштинска разлика.

„Губењето на динамичната стабилност би укажало дека АМОК се приближува до критичен праг над кој би можело да има значителна и во пракса веројатно неповратна транзиција кон послаб начин на работа“, вели авторот на студијата Миклас Бурс од Потсдамскиот институт за истражување на влијанието врз климата На

Анализирајќи модели на температура и соленост на површината на Атлантскиот Океан, студијата вели дека слабеењето на AMOC во минатиот век може да биде поврзано со губење на стабилноста.

Се приближуваме до критичен праг

„Резултатите ја поддржуваат проценката дека падот на AMOC не е само флуктуација или линеарен одговор на зголемените температури, туку веројатно значи приближување до критичен праг над кој циркулаторниот систем може да пропадне“, рече научникот Бурс.

Доколку АМОК се распадне, ладењето на северната хемисфера ќе се засили, нивото на Атлантскиот Океан ќе се зголеми, вкупните врнежи над Европа и Северна Америка ќе се зголемат, а монсунот ќе се пресели во Јужна Америка и Африка, објави британската метеоролошка служба.

Други климатски модели предвидуваат дека AMOC ќе ослабне во текот на следниот век, но дека нема познат колапс пред 2100 година.


Фото: freepik