Град во кој е забрането да се има мачка: Историска приказна зад еден од најбизарните закони

Богати тундри, величествени пејзажи, полноќно сонце, северна светлина - Свалбард е навистина посебно место каде што извонредното е обично. Свалбард е норвешки архипелаг кој се наоѓа во северниот дел на Земјата, помеѓу Норвешка и Северниот Пол. Лонгјербиен е главен град на архипелагот и градот во кој важат веројатно најчудните закони на светот!

Лонгјарбиен го добил името по основачот на градот - Џон Мунро Лонгјер, американски бизнисмен кој пристигнал на Шпицберген (најголемиот и единствен трајно населен остров на архипелагот Свалбард) во раните 1900-ти како турист, но во исто време да бара нови деловни можности. Тој завршил како главна фигура на првата компанија за јаглен „Arctic Coal Company“, а исто така го крстил градот - „Longiearbien“ на англиски се преведува како „Longier's town“.

Сличен град не постои никаде во светот! Денес има нешто повеќе од 2.300 жители, главно Норвежани и Руси, а важат некои неверојатни закони!

Смртта не е незаконска, но да се биде погребан е

Спротивно на она што медиумите обично го пишуваат кога известуваат за животот во овој мал град, умирањето во него не е незаконско. Сепак, да се биде погребан - е!

Од 1950 година, во сила е закон со кој се забранува погребување. Тогаш беше откриено дека, среде екстремно ниските температури, телата закопани таму не се распаѓале. На овој начин, често опасните вируси преживуваат кај мртвите. Во 1998 година, научниците откриле труп закопан во 1918 година, кој бил заразен со вирусот на шпански грип.

За да се избегнат потенцијално катастрофални последици, болните и старите лица се транспортираат во Норвешка за да ги поминат последните денови таму. Нивната пепел подоцна може да се врати во Лонгјарбиен.


Никој не смее да се роди овде!

Слично, а сепак сосема спротивно - породувањето е исто така забрането во Лонгјарбиен. Иако градот има своја болница, тој ги нема потребните капацитети за извршување на сериозни, хируршки операции. Заради безбедноста на мајките и бебињата, бремените жени патуваат на копното неколку недели пред датумот на породување и обично се враќаат на островот една недела по породувањето.

Мачки? Апсолутно не-не!

Мачките се строго забранети низ целиот архипелаг. Причина?! Тие можат да му наштетат на дивиот свет, особено на популацијата на птици што живее таму. Законот е во сила од 1990-тите.

Сепак, оние кои имале можност да го посетат ова место, можеби ја виделе Кеша - најпознатата маскота на Свалбард. Се верува дека Кеша е еден од последните потомци на мачки од времето пред донесувањето на забраната, иако исто така се шпекулираше дека била прошверцувана од некои руски жители на островот. Таа умре во јануари 2021 година на 14-годишна возраст и официјално е последната мачка на ова место.

Полноќното сонце е вистинско!

Сонцето не заоѓа на Свалбард 4 месеци - од 20 април до 22 август. Тоа значи дека сонцето буквално изгрева 24/7 - нема темнина! Можеби се прашувате како луѓето спијат таму - добро, густите завеси за затемнување на просторијата помагаат!

За тоа време, густ, бел снег на земјата ја покрива богатата тундра. Насекаде може да се видат ирваси, кои се таму како домашни животни. Пешачењето, кајакот и патувањата со брод се совршени за оваа сезона, а похрабрите можат да се обидат да нуркаат во студените, арктички води (да, без шега!)

Се шетаат луѓе со пиштоли и тоа не е причина за страв!

Свалбард е дом на голем арктички див свет. Луѓето во Свалбард се обврзани да носат оружје за да се заштитат од поларните мечки кога одат надвор од градот. Пиштолите се користат за да се исплашат овие прекрасни, но диви и опасни суштества.

Иако е легално да се носи огнено оружје додека се шета наоколу, не е легално да се влегува во локални установи со такво. Зградите имаат специјални сефови каде се чува оружјето.

Местото каде што се „крие“ трезорот на судниот ден

Со сите негови карактеристики - вечниот мраз, локацијата и геолошките карактеристики, Свалбард е навистина совршено место за „Сводот на судниот ден“. Лонгиеарбиен е местото каде што се наоѓа “Svalbard Global Seed Vault”.

Трезор е долгорочно складиште за семиња што ја претставува најголемата колекција на разновидност на култури во светот. Целта е да се зачуваат примероци од семиња од светските збирки на култури. Вечниот мраз и густите карпи гарантираат дека примероците од семето ќе останат замрзнати дури и ако снема струја. Тоа е навистина „крајната резервна копија“ на човештвото во случај на катастрофа.