Италијанците израчунаа што ќе се случи во мај после врвот на епидемијата

Италијанскиот институт за економија и финансии Еинауди (ЕИЕФ) објави студија во која се предвидува врв на епидемијата на коронавирусот во таа земја кон крајот на април.

Истражувачите на ЕИЕФ, врз основа на податоците за цивилна заштита, посочуваат дека бројот на новозаразени ќе се намали по врвот. Ова, според австриските медиуми, значи дека во мај луѓето сè уште ќе бидат заразени, но во исто време тие ќе бидат излекувани.

Истражувачите дури пресметале кога во кој регион на Италија ќе се појави инфекцијата.

Прво, епидемијата ќе престане во Трентин и Јужен Тирол, каде од 6 април нема да има нови пациенти.

Потоа следуваат регионите на Лигурија, Умбрија, Базиликата (7 април), како и Долината на Аоста (8 април), проследени со Пуља (9 април), Венето (10 април)…

Во најтешко погодениот регион на Ломбардија, експертите очекуваат крај на епидемијата на 22 април, а во Емилија Ромања на 28 април.

Според студијата, не треба да има повеќе нови инфекции помеѓу 5 и 16 мај во Италија.

Може да ве интересира и 

Касиерите во Италија очајни: "Купувачите со влажен прст ги допираат парите, некои доаѓаат во продавница како да одат на излет„