Изреката „Што е? Мачка ти го изеде јазикот“ крие ужасна приказна

„Што е? Мачка ти го изеде јазикот“, е изрека што ја слушаме на многу јазици и ја користиме во секојдневниот говор.

Значење: Ова прашање се поставува на лицето кое останува без зборови.

Потекло: Англиската морнарицата користела камшик наречен “Cat-o’-nine-tails”( мачка со девет опашки) . Болката што ја нанесувал камшикот била толку силна што жртвата морала да остане мирна и тивка долго време.

Друг можен и далеку побизарен извор на оваа изрека е од антички Египет, кога лажговците и богохулите биле казнети така што со нивните јазици ги хранеле мачките- свето животно во Египет.

Можеби ќе ве интересира и Зошто мачките се тријат- чешаат од нашите нозе: Тоа не го прават за да ги галиме