Како да ги натерате луѓето да се предомислат: Трик кој е стар 350 години и навистина функционира

Францускиот филозоф Блез Паскал еднаш смислил најефикасен метод за да го охрабри својот соговорник да се предомисли. И современите психолози се согласуваат со него.

Се чини дека францускиот математичар, филозоф и физичар од 17 век, Блез Паскал, имал талент за психолошки науки. Факт е дека тој го измислил најефективниот начин да направи друга личност да се предомисли. Покрај тоа, тој го открил тоа пред повеќе од три века пред психолозите да започнат да ја проучуваат оваа тема. Еве што напиша Паскал:

„Кога сакаме некого да убедиме докажувајќи дека е длабоко погрешен, тогаш мора да се придржуваме до одредени тактики. Важно е да се разбере од кој агол другата личност гледа на разгледуваното прашање. Важно е да се признае дека ако ги погледнете работите од неговиот агол, тој е, се разбира, во право. Во исто време, тој исто така признава дека навистина не ги разгледал сите надворешни проблеми и дека ќе размисли за нив. Тогаш, ќе постигнеме никој да не биде навреден: на крајот на краиштата, ниту една личност во светот не може да ги види апсолутно сите страни. А, фактот дека тој е во право „од свој агол“ е, се разбира, чиста вистина.

Подобро е луѓето да ги убедуваат другите врз основа на нивниот аргумент отколку да ги наметнуваат своите мисли “.

Едноставно кажано, Паскал сугерираше дека пред да не се согласите со некого, прво да посочите дека има право. И за таа личност да се предомисли, треба постепено да биде предизвикана да го стори тоа. И на таков начин што тие ќе имаат чувство дека самите дошле до овие нови мисли (вашите мисли).

Артур Маркман, професор по психологија на Универзитетот во Тексас, целосно се согласува со Паскал, и објаснува:

„Значи, со цел да се натера некој да се премисли, првиот чекор е да го убедиме дека е апсолутно во право. Исто така, ќе спречите тврдоглаво отфрлање на какви било расправии. Затоа што ако веднаш започнете да ја убедувате другата страна дека направил грешка, првата реакција ќе биде: „Не сакам и нема да соработувам со тебе“. Но, ако го започнете разговорот со зборовите: „Се согласувам, вашите коментари се многу разумни. Верувам дека никој не може да се согласи со изјавата… „Тогаш ќе и дадете сигнал на другата страна дека можат да соработуваат со вас. И после тоа, веќе можете да ги искажете своите мисли, кои многу лесно можат да „влезат во главата“ на спротивната страна “.

извор:beograd.in

фото:PIXABAY