Ќе ви се заврти во паметот од шок: Што сè поседуваат Бил и Мелинда Гејтс?

По дваесет и седум години брак, градење светска империја и финансирање на истоимената фондација, Бил и Мелинда Гејтс решија да стават крај на нивниот брак.

Тие тоа го споделија со јавноста на најмодерен можен начин - преку Твитер. Нивниот развод се чини дека е на пријателска основа, а парот вели дека ќе продолжат да ги играат своите улоги заедно во фондацијата Бил и Мелинда Гејтс. Сепак, тие ќе мора да споделат неверојатна сума меѓу себе, и многу луѓе ширум светот се прашуваат - што ќе падне во чии раце?

Честопати слушаме дека основачот на „Мајкрософт“ внимателно ги троши своите пари, сепак, таа грижа зависи од аголот на набудување и износот на средствата на банкарската сметка. За Гејтс, моментално рангиран како четврта најбогата личност во светот со проценета вредност од 130 милијарди долари, внимателно трошење пари вклучува одржување на возен парк од Порше и други скапи автомобили со високи перформанси, приватен авион - Bombardier BD-700 Global Експрес чини повеќе од 40 милиони долари и управување со портфолио на недвижнини што чини околу четвртина милијарда долари.

Всушност, не е многу јасно колку недвижнини поседуваат Гејтс, а некои од нивните имоти се состојат од бројни парцели и неколку куќи. Сепак, можеме да кажеме дека тој поседува најмалку осум вили и имот низ САД, кои, според јавно достапните податоци, имаат комбинирана даночна стапка од околу 4 милиони американски долари годишно. Таа сума може да им донесе непроспиени ноќи на „обичните“ милионери, но за Гејтс даноците се нешто како промена, што лесно го заработува за еден ден.

Врз основа на количината на богатство што ја додаде на своето портфолио изминатата година, Гејтс заработува 4630 долари во секунда! Ова значи дека ако потрошел милион долари на ден, би му биле потребни 400 години да го потроши целото свое богатство. Според „Бизнис инсајдер“, Гејтс е 66% побогат од целата британска монархија, има повеќе пари отколку заедно најбогатата личност во Азија и Кина, и на секоја личност во светот може да и даде по 15 долари и да останат 28 милијарди на неговата сметка.

Овој пат, решивме да ги откриеме зданијата што ги поседуваат Бил и Мелинда, прашувајќи се - кои ќе му припаѓаат нему, а кои нејзе.

Главната вила во Медина- 130 милиони долари

Вилата во Индијан Велс- 12, 5 милони долари

Ранчот Пасеана- 25 милиони долари

Ранчот Санта Фе- 5 милони долари

Вилата Дел мар- 43 милони долари

Вилата во Вајоминг- 9 милиони долари

Јелоустоун Клуб на богаташи- не се знае цената

Вила во Велингтон- 5 милиони долари

Фото: Rob Report