Лабораторија „С4“ - Најопасното место на светот: Ги има само 40, а една грешка ослободува смртоносен вирус за човештвото

Лабораториите со ознака „S4“ се резервирани за проучување на најсмртоносните вируси познати на човештвото, а вака изгледа да се работи во нив.

Овие вируси предизвикуваат сериозни болести во човечкото тело за кои не постои вакцина или лек. Лабораторијата С4 најопасното место на светот. Во светот има 40 лаборатории S4, повеќето од нив во САД.

Овие лаборатории се просторно одвоени од институтот каде што се наоѓаат. Сè што влегува или излегува од лабораторијата во форма на воздух или течност поминува низ специјални филтри. Подовите, ѕидовите и таваните се направени од водоотпорен материјал, а сè мора да биде отпорно на киселина, алкали и други раствори.

Лабораториите означени со S4 имаат помал притисок од нормалниот, така што кога ќе се појави пукнатина, супстанциите од внатрешноста не влегуваат во околината. Само патогени кои се неопходни за истражување се складираат во лаборатории.

Контаминираната крв и ткива се запечатени посебно во заштитни кутии кои се опремени со ракавици во кои рацете се туркаат однадвор. По работата, сите материјали се заклучуваат и користените предмети се стерилизираат во посебна комора.

Мал број висококвалификувани експерти имаат пристап до лабораторијата и тоа е строго контролирано. Тие носат скафандери на надувување со фиксни обувки и систем за снабдување со кислород.

Во заштитната опрема тешка десет килограми персоналот е изложен на голем товар, па работниот ден трае три часа. Пред да ја напуштат лабораторијата, вработените во заштитни одела се тушираат со разредена пероцетна киселина. После тоа се соблекуваат и повторно се тушираат.

Извор: beograd.in