Мистериозно езеро кое виси над океанот! Чудо на природата

Сорвагсватн или Леитисватн е најголемото езеро на Фарските Острови. Се наоѓа на островот Вагар помеѓу општините Сорвагур и Вагар. Неговата површина е 3,4 км2, повеќе од три пати поголема од Фјалаватн, второто по големина езеро, исто така сместено на Вагар“.

Езерото се наоѓа многу блиску до океанот, но неговата површина е на околу 40 метри над нивото на морето. Опкружено е со повисока карпа што го спречува целосното празнење во океанот, а излезот е водопадот Bøsdalafossur. Поголемата висина на карпите од двете страни на Bøsdalafossur може да даде илузија од одредени перспективи дека езерото е повисоко над морското ниво отколку што е.

Историја

За време на Втората светска војна, британската армија изградила аеродром (сега аеродром Вагар) западно од езерото. Тие изградија и станица за поддршка на хидроавионите. Првиот авион што слета на езерото беше Каталина од крајбрежната команда на РАФ, во 1941 година.