Морничаво: Пронајдоа начин да се избришат сеќавањата од мозокот?!

Научната јавност е во дилема - дали во иднина може да се избришат непријатните спомени од мозокот, исто така, да предизвика заборавање на опасни грешки или научени лекции?

Научниците од Универзитетот во Торонто успеаја да изолираат одредени „неврони од страв“ од лабораториски глувци и да ги избришат трауматските искуства од нивната меморија без да влијаат на другите сеќавања.

Многу научници веруваат дека таков метод може да се примени кај луѓето во иднина, но се појавуваат многу прашања.

Бришењето спомени може да биде корисно за лекување на пациенти со посттрауматско стресно нарушување, како и зависници од дрога, но исто така може да ги спречи луѓето да учат од сопствените грешки, направени во минатото.

Експертите кои ја авторизираа студијата самите велат дека „иако нешто е можно, не значи дека треба да се направи“, според научните портали.

Научниците заклучиле дека бришењето на меморијата е можно, но дека општеството мора да развие „напредни етички граници“ за да се справи со оваа практика.